Zločin na sítích i agresivita ve školách. Kraj se zaměří na prevenci

04. 02. 2021

Olomoucký kraj se letos zapojí do dvou programů směřujících do oblasti prevence kriminality. Zaměří se přitom na nebezpečí, která lidem hrozí ve virtuálním prostředí. Stranou zájmu nezůstane ani skryté násilí ve školách.

„První program nese název Podpora prevence kriminality v kraji a druhý se jmenuje Pozor na internetové podvody. V obou případech hejtmanství využije k realizaci dotací, které nabízí Ministerstvo vnitra,“ vysvětlil Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sociálních věcí.

V rámci programů se proškolí lektoři a asistenti, kteří problematiku prevence kriminality přednáší například na základních a středních školách. Zároveň dojde k výrobě informačních videospotů, jež budou dostupné široké veřejnosti. Náklady na oba projekty dosáhnou částky 371 000 korun, přičemž od Ministerstva vnitra na jejich realizaci Olomoucký kraj žádá dotaci 271 000.

„Výuková a informační videa budou k vidění například prostřednictvím Facebooku nebo internetových stránek policie,“ upřesnil Slavotínek.

Olomoucký kraj postupuje v souladu se strategií prevence kriminality, která vznikla v roce 2017. Problém kyberzločinu je stále aktuální, oběťmi podvodníků se na sítích často stávají právě senioři. 

Olomoucký kraj v rámci prevence kriminality v minulosti investoval například do projektu Víš, kdo volá?


Poslední změna 04. 02. 2021 09:23:27