Záhadné předměty jesenických sbírek

21. 12. 2023

Vlastivědné muzeum Jesenicka, Vlastivědné muzeum v Šumperku a Muzeum v Bruntále společně připravila pod záštitou Olomouckého kraje publikaci o záhadných předmětech jesenických sbírek

Záhady, tajemno, legendy, mýty, otázky bez odpovědí, to vše vždy vábilo pozornost lidí. Kurátor muzejní sbírky je povětšinou rád, když o předmětu ví co nejvíce – odkud se vzal, kdo jej do muzea přinesl, k čemu používal, jaký byl osud jeho majitelů... Z druhé strany však, je-li o předmětu něco neznámo či váže-li se k předmětu nějaké tajemství, může mít kurátor radost ještě větší. A nejen on. Co teprve vlastivědný badatel či návštěvník muzejní expozice?

Odborní pracovníci tří zmíněných jesenických muzeí příběhy takových předmětů představují katalogovou formou v publikaci nazvané Záhadné předměty jesenických sbírek, kterou vydá v prosinci jako součást své ediční řady Olomoucký kraj.

Přijměte pozvání na slavnostní křest publikace, který se uskuteční v Červeném kostele v Olomouci dne 21. prosince 2023 v 18.00 hod. Kromě knihy samotné se můžete těšit na besedu s autory, rozhovor s mladými ilustrátory a na hudební doprovod v podání Jesenických žesťů. Kmotrem knihy bude Bc. Jan Žůrek, radní pro kulturu a památkovou péči Olomouckého kraje.

Těšíme se na setkání nad dobrou knihou, s dobrou hudbou a v dobré společnosti.

Záhadné předměty jesenických sbírek


Poslední změna 02. 01. 2024 09:00:12