Výstava "Sbohem, monarchie. Putování dlouhým 19. stoletím"

04. 10. 2018

Výstavní projekt zcela jiného formátu, než byli návštěvníci zvyklí, připravila na podzim k 100. výročí založení samostatného československého státu Vědecká knihovna v Olomouci. Většina vědeckých či kulturních institucí se soustředí zejména na rok 1918 a události s ním spojené, autorský tým výstavy Sbohem, monarchie. Putování dlouhým 19. stoletím se na něj však rozhodl podívat z druhé strany a připomenout svět, který před sto lety zmizel.  A využil k tomu atraktivní a neotřelou formu. Prostřednictvím obrázků a textů jsou dějiny habsburské monarchie představeny na osudech fiktivní postavy Řehoře Ignáce Hallirzka, narozeného roku 1800 v Olomouci.

Řehoř Ignác Hallirzek (1800–1918) byl osobou, jejíž dlouhý život, profese prodejce tvarůžků, společenské kontakty, nabyté zkušenosti a cestovatelské zážitky umožňují zachytit jak podstatné momenty z dějin, tak zkušenosti jeho obyvatel. Na dvaceti panelech jsou zobrazeny nejen příběhy „velkých dějin“, ale i Hallirzekovy každodenní starosti a zážitky s běžnými lidmi přibližujícími svět, v jakém žili naši předci.

Hlavní autoři výstavy, historik Lubomír Novotný a prostějovská výtvarnice Zdenka Šmídová, vytvořili ojedinělý projekt, ve kterém jsou text a obraz rovnocennými partnery. Výstava zaujme návštěvníky nejen svou barevností, ale rovněž lehkou ironií, se kterou se snaží nastínit klíčové epizody z dějin habsburské monarchie v dlouhém 19. století. K výstavě byla vydána i stejnojmenná obrazová publikace, pracovně nazvaná „historymiks“.

V rámci výstavy se Vědecká knihovna v Olomouci rozhodla připravit pracovní listy pro žáky či studenty. Pro ty bude jistě výstava zpestřením vyučování a zároveň se díky jejímu formátu nechají vtáhnout do historie naší země a poznají, co vše předcházelo vzniku samostatné Československé republiky.

Kontakt: Mgr. Michaela Heloňová, tel. 585 205 384, e-mail: michaela.helonova@vkol.cz

 

Výstava Sbohem, monarchie. Putování dlouhým 19. stoletím bude k vidění v Galerii Biblio od 1. 10. – 30. 11. 2018 v době otevření knihovny.

Soubor typu pdfPlakát - výstava(1,7 MB)stáhnout


Poslední změna 04. 10. 2018 08:51:06