Vybraným dobrovolníkům Olomouckého kraje byly uděleny ceny Křesadlo 2012

01. 02. 2013

V předvánočním čase, dne 22. 12. 2012, připravila Maltézská pomoc, o.p.s., ve spolupráci s Dobrovolnickou sekcí Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje a Olomouckým krajem, stejně jako v roce 2011, udílení ceny „Křesadlo“, které je oceněním pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví, neziskový sektor a vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají.

KDO JE DOBROVOLNÍK?

„Dobrovolníci jsou odvážní lidé a jsou ochotni se za něco postavit. Jsou ochotni zasvětit své ruce, svou mysl a především svá srdce službě ostatním. Tím přinášejí lidem naději a dodávají jim sílu k překonávání jejich slabostí. Odměnou za to jim je vědomí, že jejich činnost má skutečný význam. Jejich odvaha a odhodlání by měly být pro nás pro všechny inspirací k činům.
(Z poselství generálního tajemníka OSN Koffiho Annana k zahájení Mezinárodního roku dobrovolníků – 2001)

V Olomouckém kraji, v oblasti sociálních služeb, byla udělena čtyři Křesadla. Dvě si odnesli dobrovolníci z Maltézské pomoci Marcela Lehotská a Josef Majer, další pak Josef Matoušek z Klubu stomiků Přerov a František Krmela z Charity Zábřeh. Dvě Křesadla byla udělena ve zdravotnické oblasti, jedno získala Miloslava Dušková z Maltézské pomoci a druhé Lucie Kociánová z JIKA Olomouc. Křesadlo za oblast práce s dětmi, s mládeží a volnočasové aktivity obdržel Radek Hrachovec z o.s. Duha-Velká Medvědice a za hasiče byl vyhodnocen Jiří Krejčí ze Sboru dobrovolných hasičů Bludov. Za oblast ochrana životního prostředí a humanitární pomoc, rozvojové projekty nebyli za rok 2012 dobrovolníci vyhodnoceni.

Mezi předávajícími byla PhDr. Markéta Čožíková, vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Ol. kraje, P. Mgr. František Hanáček, probošt chrámu sv. Mořice a PhDr.Jiří Tošner, předseda Hestia, o.s. (organizace zaštiťující ocenění Křesadlo v ČR). Udílení ceny Křesadlo podpořil finančně Olomoucký kraj.

Předání se uskutečnilo v nádherném a vánočně vyzdobeném prostředí chrámu sv. Mořice v Olomouci a součástí slavnostního programu bylo i vystoupení pěveckého souboru Schola Gregoriana Pragensis s adventní mariánskou mší v českých kancionálech 15.-16. století pod vedením Davida Ebena.

Bližší informace o udělování ceny Křesadlo a její historii najdete na webových stránkách www.kresadlo-ok.cz


Poslední změna 18. 02. 2020 15:25:16