Soutěž Senior centrum roku 2013 je motivací pro seniorská zařízení

24. 01. 2014

Nadační fond Veselý senior ve spolupráci s firmou Foxmarts a.s. a partnery zahajuje druhý ročník soutěže Senior centrum roku 2013. Patronát nad letošním ročníkem převzala opět herečka a zpěvačka Kateřina Brožová. Uzávěrka je 28. února.

Cílem projektu je oslovit seniorská zařízení České republiky a prostřednictvím nominace do soutěže zjistit jejich úroveň v péči o seniory: přístup ke klientům a poskytování sociálních, zdravotních a dalších nadstandardních služeb. Projekt motivuje zařízení ke zlepšení prostředí a služeb pro seniory a vybízí k soutěživosti. Jeho posláním je osvěta tématu, zvýšení povědomí mezi veřejností o zařízeních i v oblasti volnočasových a jiných aktivit pro seniory. Do projektu se ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy mohou zapojit i školy z České republiky.

Letošní druhý ročník má novinku: jednu z kategorií tvoří Domovy pro osoby se zdravotním postižením. Záštitu nad soutěží převzala Národní rada pro zdravotně postižené občany České republiky a do poroty vyšle i svého garanta.Národní rada si uvědomuje, že v různých sociálních zařízeních vedle sebe žijí senioři a lidé se zdravotním postižením. Proto je v logice věci, že se zapojujeme do soutěže, kterou pořádá Nadační fond Veselý senior. Chceme pomoci mapovat zařízení s převážnou klientelou lidí se zdravotním postižením. Každá soutěž má zpravidla motivační charakter, a proto jsme rádi, že se můžeme této akce společně zúčastnit,“ říká předseda Rady Mgr. Václav Krása.

Soutěž má nastavená pravidla a kritéria pro jednotlivá zařízení, která jsou rozdělena do tří základních kategorií: Domovy pro seniory, Domovy se zvláštním režimem a Domovy pro osoby se zdravotním postižením (dospělí - senioři). "V letošním ročníku bychom rádi opět zaznamenali názory, postřehy samotných zařízení, jejich klientů, rodinných příslušníků a veřejnosti,“ říká jedna z autorek projektu Lenka Kopecká, spoluzakladatelka a předsedkyně správní rady Nadačního fondu Veselý senior.

Přihlášky vyhodnotí odborná komise. Mezi garanty je například doc. MUDr. Roman Jirák, CSc. z Psychiatrické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, terénní pracovnice Ing. Darja Salavcová, Mgr. Josef Kočí, laureát ceny Olgy Havlové pro rok 2012 i zástupce Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky.

Vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích za podpory sponzorů a partnerů proběhne v květnu 2014 v Praze. Vítězná zařízení obdrží věcné ceny a certifikát. Pro veřejnost byla vyhlášena veřejná sbírka DMS VESELYSENIOR na tel. č. 87 777 (více na www.darcovskasms.cz a www.darujspravne.cz). Odesláním 30 korun formou SMS je možno pomoci seniorským zařízením a projektům pro seniory.

Soutěže se mohou účastnit zařízení, klienti i veřejnost. Více informací a přihlášky naleznete na www.seniorcentrumroku.cz, případně www.veselysenior.cz.

Soubor typu .pngSenior centrum roku 2013 - logo(75,3 kB)stáhnout
Soubor typu .pdfdopis pro zařízení(402,4 kB)stáhnout


Poslední změna 24. 01. 2014 15:13:05