Sdružení OK4EU proškolilo zájemce o program Horizont 2020

18. 02. 2015

Sdružení OK4EU, které zastupuje zájmy Olomouckého kraje při EU, připravilo v úterý 17. 2. 2015 ve spolupráci s Olomouckým krajem a Technologickým centrem Akademie věd ČR (TC AV ČR) seminář pro zástupce podnikatelského sektoru. Zástupci firem, hospodářských komor a výzkumných center v Olomouckém kraji diskutovali o možnostech programu Evropské unie na podporu výzkumu a vývoje Horizont 2020.

Program Horizont 2020 patří mezi komunitární programy Evropské unie, což jsou finanční nástroje Evropské komise, z nichž mohou evropské subjekty čerpat finanční prostředky na své aktivity. Horizont 2020 je program zaměřený na výzkum, vývoj a inovace a je ve stávajícím programovém období 2014-2020 největším rámcovým programem Evropské unie s rozpočtem přesahujícím 77 mld. EUR.

Na semináři vystoupili Eva Hillerová a Petr Hladík z TC AV ČR, kteří účastníkům představili obecné zaměření programu Horizont 2020 a dva nástroje na podporu malých a středních podniků. V první části byl představen nástroj Fast Track to Innovation (Rychlá cesta k inovacím). Tento nástroj je zaměřen na financování projektů blízkých trhu (s ukončeným výzkumem a vývojem, komerčně nevyužité), jež budou realizovány malými mezinárodními konsorcii. V další části semináře byl představen Nástroj pro malé a střední podniky (SME instrument). Tento nástroj umožňuje financování byznys plánů i hlavních fází vývojového projektu až po podporu komercionalizace.

„Podpora podnikatelů je pro nás dlouhodobě jednou z klíčových priorit, která směřuje k rozvoji našeho regionu. Programy Evropské unie jsou nové a obsáhlé, z tohoto důvodu připravuje Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu tato školení. Poptávka po komunitárních programech sílí a OK4EU může díky svým kontaktům pomoci při hledání zahraničních partnerů,“ připomněl v úvodu semináře náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer.

Úterní seminář byl jedním ze série vzdělávacích aktivit OK4EU, které sdružení připravuje pro své členy a další zájemce o komunitární programy. Seminář navštívil 35 zájemců. Další akcí, která bude informovat o dotačních příležitostech, bude Seminář evropských dotačních programů pro obce, který se uskuteční 19. 2. 2015.

Sdružení OK4EU proškolilo zájemce o program Horizont 2020


Poslední změna 18. 02. 2015 14:41:13