Olomoucký kraj podporuje dobrovolnictví

15. 10. 2012

Díky finanční podpoře hejtmanství navštívili v průběhu září dva dobrovolníci z Olomouce partnerský region GRADD v americkém státě Kentucky. Cesta se konala v rámci společného projektu obou regionů nazvaného GOAL, který se snaží propagovat fenomén dobrovolnictví jak v kraji, tak za jeho hranicemi.

„Účastníci zahraniční cesty se v regionu GRADD seznámili s kulturními či sociálními institucemi, které zaměstnávají či spolupracují s dobrovolníky. Nasbírali zkušenosti a inspiraci pro své budoucí projekty. Kromě toho měli příležitost dobrovolnictví představit na výroční večeři partnerského regionu GRADD, které se zúčastnilo více než 500 hostů,“ uvedla náměstkyně pro sociální věci Yvona Kubjátová. „Chtěla bych tímto poděkovat zástupcům partnerského regionu GRADD, kteří dobrovolníkům hradili náklady v místě pobytu,“ dodala.

Zahraniční cesty se zúčastnil Drahomír Ševčík ze Střediska sociální prevence Olomouc, kterému byla v loňském roce udělena cena GOAL za dobrovolnictví v Bílém kruhu bezpečí za práci dobrovolného poradce pro oběti trestné činnosti a Jana Vlčková z Nadace Malý Noe, která získala cenu GOAL za dobrovolnictví v oblasti práce s ohroženými dětmi.

Současně s cestou dobrovolníků se v regionu GRADD uskutečnila návštěva skupiny studentů gymnázia Hejčín, kterou Olomoucký kraj podpořil částkou 20 tisíc korun z programu podpory zahraničních aktivit Olomouckého kraje. V září byla rovněž zahájena společná výstava olomouckých a amerických výtvarníků, jako první ze čtyř výstav v rámci projektu Užitečná symbióza. „Tento projekt považujeme nejen za seznámení se s partnerským regionem prostřednictvím výtvarného umění, ale i za začátek spolupráce mezi Univerzitou Palackého a vysokými školami na druhé straně Atlantiku“, uvedla Tereza Hrubá, jedna ze dvou kurátorů výstav, které rovněž finančně podpořil Olomoucký kraj.

Projekt GOAL je reciproční, v roce 2013 budou vybráni tři dobrovolníci z regionu GRADD, kteří navštíví instituce v Olomouckém kraji.


Poslední změna 18. 02. 2020 15:11:55