Odborníci pomohou zlepšit stav stromů

08. 08. 2014

Stromy v obcích se mohou díky projektu Zdravé stromy pro zítřek stát bezpečnějšími pro své okolí. Přihlaste je do projektu nejpozději do 29. září a získejte pro ně bezplatné odborné posouzení stavu. Vybrané stromy pak na jaře příštího roku sponzorsky ošetří certifikovaní Evropští arboristé. Zdravé stromy pro zítřek již šestým rokem pořádá Nadace Partnerství, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Mendelova univerzita v Brně. Cílem ukázkových hodnocení a ošetření je vzdělávat majitele a správce stromů o důležitosti včasné a kvalitní odborné péče. Podrobnosti o tom, jak se do projektu zapojit, jsou dostupné na webových stránkách www.zdravestromy.cz.

O ukázkové ošetření jednoho vzrostlého stromu mohou žádat obce, školy, spolky, sdružení a další neziskové organizace. Jednotlivci mohou přihlásit strom prostřednictvím těchto organizací. „Bezplatné hodnocení zdravotního stavu všech přihlášených stromů, jejich vitality i stability provádíme s pomocí odborníků a studentů z Lesnické a dřevařské fakulty. Jejich posudek pak slouží jako základní podklad pro ošetření a další péči o strom,“ říká Barbora Vojáčková z Mendelovy univerzity v Brně.

Ukázková ošetření se u vybraných stromů uskuteční v jarních měsících následujícího roku. Na vlastní náklady je provedou stromolezci, kteří vlastní certifikát European Tree Worker (Evropský arborista) a do projektu se dobrovolně zapojili. „Arboristé v koruně stromů nejčastěji odstraňují suché a poškozené větve, odlehčují nestabilní, zkracují větve zasahující do veřejného osvětlení nebo překážející chodcům v cestě. Někdy je také vhodné do koruny stromu instalovat bezpečnostní vazby, které omezí riziko jejího rozlomení a případně zabrání pádu mohutných větví na zem,“ vysvětluje Šárka Weberová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která certifikované arboristy sdružuje.

Zdaleka ne všichni majitelé a správci stromů vědí, jak se o stromy správně starat. Spolupráce s arboristy v naší republice ještě není samozřejmostí, a proto se projekt Zdravé stromy pro zítřek snaží zvyšovat povědomí o nutnosti odborné péče o zeleň a jejích nesporných výhodách. „Neodborné zásahy mohou stromy poškodit, snížit jejich stabilitu, a tak i provozní bezpečnost. Šetření v této oblasti vzhledem k nevyčíslitelným hodnotám starých stromů i bezpečnosti obyvatel tedy rozhodně není na místě,“ upozorňuje v závěru koordinátorka projektu Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

852-ilustracni-foto2.jpg


Poslední změna 08. 08. 2014 09:16:04