Moravské Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty odstartovalo nový dobrovolnický program

18. 03. 2014

Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty pod vedením Zuzany Staroštíkové pomáhá již řadu let rodinám s dvojčaty a vícerčaty formou sbírek či poradenství. Nyní však objevilo způsob, jak pomoci těmto rodinám i po praktické stránce, a to prostřednictvím programu „Asistent do rodiny s dvojčaty a vícerčaty“, který v Olomouckém kraji odstartoval na základě velkého ohlasu obdobného programu v Plzni, realizovaného plzeňským klubem dvojčat.

Podstatou programu je ulevit rodině, zatížené jak z hlediska času, tak materiálně, organizačně a lidsky, nabídkou pomoci asistenta - dobrovolníka. Ten dochází jednou týdně a umožňuje rodině účastnit se aktivit, které by byly se dvěma a více dětmi náročné nebo neuskutečnitelné. Každá rodina si přitom může vybrat, zda má zájem o doprovod a asistenci při volnočasových aktivitách, doprovod a asistenci při pochůzkách k lékaři či na rehabilitační cvičení nebo o individuální podporu vícerčat zaměřenou na rozvoj psychomotorických dovedností.

„Rodiče, kteří mají o tuto službu zájem, nechť se ozvou telefonicky či emailem na kontakty uvedené na našem webu Dvojcata.net. Věřím, že se nabídka setká s minimálně stejně velkým ohlasem jako v Plzni. Dobrovolnických aktivit je sice v Olomouci spousta, na rodiny s vícerčaty se však dosud zapomínalo. Tímto programem chceme upozornit na to, že i tato cílová skupina se potýká s těžkými životními překážkami, jež lze při troše snahy a zájmu ze strany okolí překonat," říká Adriana Jemelková, koordinátorka programu Asistent do rodiny s dvojčaty a vícerčaty.

Program vzniká ve spolupráci s dobrovolnickým centrem JIKA. Všichni přihlášení dobrovolníci jsou pečlivě proškolováni a vybíráni tak, aby se s ohledem na svůj čas a požadavky rodičů s jednotlivými rodinami maximálně sladili. Potenciální zájemce o dobrovolnictví hledá Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty převážně mezi studenty jednotlivých fakult Univerzity Palackého, Moravské vysoké školy, Vyšší odborné školy Caritas a také mezi registrovanými uchazeči na Úřadu práce. Přihlásit se ale může kterýkoliv občan Olomouckého kraje starší osmnácti let s čistým trestním rejstříkem.

Zájemci z řad dobrovolníků i rodičů mají příležitost přihlásit se do programu Asistent do rodiny na www.dvojcata.net, buď e-mailem na: z.starostikova@seznam.cz či telefonicky na čísle: +420 739 428 048.


Více informací se dozvíte na: www.dvojcata.net.

trojcata.jpg


Poslední změna 18. 03. 2014 09:49:35