Matej Krén | Mnemocinema

Datum12. 11. 2020-02. 05. 2021
Místo konáníMuzeum moderního umění, Salon, Kabinet
OrganizátorMuzeum umění Olomouc

Matej Krén (1958) je jedním ze slovenských výtvarníků, jejichž tvorba si získala výrazné mezinárodní uznání. Jeho knižní rotunda Gravity mixer se stala podstatnou součástí expozice Českého pavilónu na EXPO 2000 v Hannoveru. Široká veřejnost ho zná především díky jeho instalaci IDIOM, kterou v roce 1998 natrvalo umístil do vestibulu Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze. Instalace, která je vytvořena z přibližně 20 000 knih, je symbolem nekonečnosti poznání a autor za ni získal i nejvíce ocenění. Na tuto instalaci navazuje i jeden ze dvou projektů, které představí výstava Matej Krén Knihy/Obrazy v listopadu 2020 v Muzeu umění Olomouc, PASÁŽ MNEMOCINEMA.

V PASÁŽI MNEMOCINEMA, jenž je přímým odkazem na projekt Pasáž (2004) je skutečná materie knihy odstraněná a z původního myšlenkového rámce se díky moderním technologiím a iluzorní pohybující se projekci na LCD monitorech, stává pasáž virtuální reality s předstíranou přítomností knih.

Druhým projektem s názvem  AMNEZITÁŘ, je výstava objektů vytvořených z vyřazených knih, které prošly destrukčním procesem zastaveným těsně před jejich zničením. Výběr exponátů, jejich prostorové uspořádání, osvětlení a vůbec celá struktura instalace projektu se významově pozměňuje, stupňuje, avšak vždy narazí na sevřený rámec skutečného výstavního prostoru. 


Poslední změna 04. 12. 2020 01:35:19