Kraj podpoří budování vodovodů a čističek odpadních vod

04. 04. 2014

Olomoucký kraj poskytne obcím 23,5 miliónu korun na výstavbu a modernizaci vodovodů a na budování i rekonstrukce kanalizací a čističek. Ve čtvrtek 3. dubna návrh podpořili krajští radní. Definitivní schválení je v pravomoci zastupitelstva, které o věci rozhodne v pátek 11. dubna.

O podporu kraje usilovalo celkem 56 projektů, na které starostové žádali přes 175 miliónů korun. Rada navrhla uvolnit peníze pro 12 z nich.

Celkem devět žádostí je zaměřeno na kanalizace a odpadní vody. Patří k nim například záměr Plumlova napojit místní část Žárovice na již existující potrubí, což pomůže snížit množství splašků končících ve známé vodní nádrži. Kraj jej podpoří miliónem korun. Na rozšíření čistírny odpadních vod dostane peníze také město Vidnava, která může počítat se třemi miliony korun. Tři milióny dostane rovněž Radotín, který zabezpečí kanalizaci pro část obce zvanou Šabac-Záhumení.

Zbylé tři podpořené projekty chtějí investovat do vodovodů. Nejvyšší částku, 2,5 miliónu korun, dostane svazek obcí Vodovod Pomoraví. Ten za ně mimo jiné vybuduje vodojem a připojí na vodovod 630 dalších obyvatel na Prostějovsku.

Podpora vodovodů a kanalizací je úkolem Fondu na podporu a obnovu vodohospodářské infrastruktury na území Olomouckého kraje. Ten existuje od roku 2004. Jeho příjmem je část poplatků za odběr podzemních vod v regionu. Podle příslušného zákona kraj peníze smí použít jen na investice do vodohospodářských zařízení a na odstraňování závažných havárií a ekologických škod.


Poslední změna 04. 04. 2014 13:43:36