Evropské peníze pro Jesenicko zůstanou v regionu

02. 10. 2014

Výbor Regionální rady Střední Morava schválil další projekty na podporu rozvoje cestovního ruchu na Jesenicku. Evropské peníze tak přispějí ke zvýšení atraktivity tohoto území pro turisty. Jedná se přitom o jednu z posledních šancí, jak využít evropské dotace z programového období 2007-2013. Mezi projekty bude rozděleno více než 70 milionů korun.

O dotace se mohly ucházet projekty v rámci Integrovaného plánu rozvoje území Jesenicka. S vyhlášením této výzvy se přitom původně nepočítalo, nicméně z důvodu nevyužití peněz vyčleněných na vybudování jesenického aquaparku zůstalo k dispozici 80 milionů korun. Půlku z této částky vyhrazené na projekty z Jesenicka Výbor Regionální rady schválil již v dubnu, o zbylé částce rozhodoval na svém zářijovém zasedání. „Rozhodli jsme se, že nevyužité peníze ponecháme na Jesenicku. Rozvoj tohoto území považujeme za klíčový“, říká Jiří Rozbořil, olomoucký hejtman a předseda Výboru Regionální rady Střední Morava.

Výborem Regionální rady bylo k dopracování schváleno celkem 12 projektů z oblasti cestovního ruchu. Největší dotaci, v celkovém součtu téměř 20 milionů korun, si připíše město Jeseník, který díky tomu může realizovat 3 projekty. Záměrem jesenické radnice je modernizace letního koupaliště, rekonstrukce kolonády v lázních a vybudování turistického parkoviště u jesenického muzea. Shodně po 10 milionech pak získaly projekty Mikroregionu Jesenicko, který nese název Aktivní Jesenicko a Bělá v pohybu, jehož realizátorem je obec Bělá pod Pradědem.

ROP Střední Morava, jehož prostřednictvím jsou čerpány finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na území Olomouckého a Zlínského kraje, měl v programovém období 2007-2013 k dispozici více než 18 miliard korun. V oblasti cestovního ruchu již bylo z dotací ROP Střední Morava podpořeno 320 projektů za více než 3 miliardy korun, z toho 160 projektů za 1,6 miliardy korun je realizováno na území Olomouckého kraje.

rop-logo-stredni-morava-1.jpg
Soubor typu .pdfTisková zpráva(279,8 kB)stáhnout
Soubor typu .pdfPřehled projektů(366,4 kB)stáhnout


Poslední změna 02. 10. 2014 09:39:35