Bílá pastelka po roce opět v ulicích

13. 10. 2014

Ve středu 15. října proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole již 15. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Její výtěžek podpoří speciální služby pro těžce zrakově postižené poskytované v celé ČR. Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS ČR) ve spolupráci se svými dceřinými obecně prospěšnými společnostmi Tyfloservis a krajskými TyfloCentry.

Do ulic s kasičkami a v tričkách s emblémem Bílé pastelky vyrazí přibližně 2 600 dobrovolníků, převážně z řad středoškolských studentů. Za minimální příspěvek 20 korun nabídnou zájemcům bílou pastelku a kalendářík na rok 2015.

Každý, kdo si koupí pastelku, podpoří zejména tyto projekty SONS ČR, Tyfloservisu, a krajských TyfloCenter: výcvik vodicích psů, odstraňování dopravních, orientačních a dalších bariér, se kterými se nevidomí každodenně potýkají na ulicích, v dopravních prostředcích a v budovách, přípravu pro rekvalifikaci a vstup na pracovní trh (práce s počítačem, masérský kurs a další povolání), volnočasové a sportovní aktivity, vydávání časopisů pro nevidomé, převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače; značná část prostředků se použije na služby spojené s návratem lidí osleplých v dospělosti zpět do běžného života (nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, výuku Braillova bodového písma a další).

Stejně jako v roce 2013 i letos se Bílá pastelka může pochlubit přízní vítěze Ligy mistrů a českého reprezentačního gólmana Petra Čecha. Ve spolupráci s portálem Aukro.cz budeme dražit v internetové aukci jeho vlastní fotbalovou brankářskou přilbu. Vydražená částka poputuje na konto Bílé pastelky.

Program veřejné sbírky vyvrcholí Koncertem pro Bílou pastelku, jehož partnerem je hlavní město Praha. Ve středu 15. října od 16:00 vystoupí na Václavském náměstí Mário Bihári a dále také Flamenco duo Lenka Glässnerová a Marián Hoyer. Na stejném místě bude 15. října od rána k vidění výstava ohlížející se za historií Bílé pastelky a tím, co pomohla a pomáhá tvořit. Zájemci si budou moci rovněž prohlédnout široké spektrum kompenzačních pomůcek, které užívají osoby se zrakovým postižením.

„Podpory veřejnosti si nesmírně vážíme; svými příspěvky nám kladete do rukou nástroje, které nám vydatně pomáhají při svépomocné realizaci shora uvedených i mnoha dalších činností“, řekl Václav Polášek, prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

V roce 2013 činil výtěžek sbírky 1 826 653 korun.

dms.jpg


Poslední změna 13. 10. 2014 08:28:21