Academia Film Olomouc zaujal publikum v Evropském parlamentu

11. 12. 2014

Ve středu 11. prosince se v prostorách Evropského parlamentu v Bruselu konalo promítání snímku Částicová horečka z festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Film se věnuje vědeckému projektu ve švýcarském CERNu, který je největším a nejznámějším výzkumným centrem na světě. Dokument režiséra Marka A. Levinsona, původním povoláním fyzika, mapuje úspěchy i nezdary spojené s tímto zařízením, jenž má potvrdit nejaktuálnější fyzikální teorie.

Akce se konala pod záštitou poslankyně Evropského parlamentu Michaely Šojdrové, která je místopředsedkyní Výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT). Europoslankyně Šojdrová je zároveň členkou správní rady Univerzity Palackého v Olomouci. V úvodu večera vystoupili ředitel festivalu AFO Matěj Dostálek a programový ředitel Jakub Ráliš.

„Akce v institucích Evropské unie jsou velkým přínosem v podobě nových kontaktů, které kraj může následně využít. Vážíme si podpory českých europoslanců, kteří se Zastoupením Olomouckého kraje spolupracují. Promítání bylo velkou reklamou pro kraj po stránce turistické i gastronomické, byli zviditelněni místní výrobci,“ uvedl náměstek hejtmana Michael Fischer.

Prezentaci Olomouckého kraje v Evropském parlamentu a doprovodný pracovní program v institucích EU připravilo zástupcům festivalu sdružení OK4EU, které zastupuje zájmy Olomouckého kraje při EU. Promítání se zúčastnilo téměř 50 návštěvníků z několika evropských zemí. Akce byla spojena s prezentací regionálních specialit. Diváci po představení ochutnali olomoucké tvarůžky, Váhalovy klobásky, müsli tyčinky FIT a cukrovinky ze závodu ZORA Olomouc, který je součástí společnosti Nestlé. Promítání snímku z festivalu AFO bylo poslední prezentační akcí OK4EU v Bruselu v roce 2014.

img-3633.jpg


Poslední změna 11. 12. 2014 13:49:51