Upozornění pro podnikatele při prodeji kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin

20. 01. 2014

Krajský živnostenský úřad Krajského úřadu Olomouckého kraje upozorňuje podnikatele, že dne 17. 10. 2013 nabyla účinnosti novela živnostenského zákona provedená zákonem č. 309/2013 Sb., která nově zařazuje činnost spočívající v prodeji kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin mezi činnosti koncesované.

Nová právní úprava se vztahuje na všechny podnikatele, kteří se zabývají distribucí kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin a prodejem těchto produktů jak podnikatelům, tak i konečným spotřebitelům. Kromě prodejců lihovin v obchodě se úprava vztahuje také na podnikatele, kteří lihoviny prodávají v restauračních zařízeních, případně i v dopravních prostředcích. O koncesi by měli také požádat podnikatelé, kteří za účelem prodeje vlastní tzv. podnikovou prodejnu, resp. provozovnu umístěnou na jiné adrese než je adresa výrobní provozovny.

Podnikatelé, kteří byli ke dni 17. 10. 2013 oprávněni prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, mohou v této činnosti pokračovat po dobu 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. V této lhůtě (tedy do 17. 4. 2013) je nutné, aby podnikatelé požádali u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin. Marným uplynutím lhůty k podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin však právo prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny ze zákona zaniká.

Pro získání koncese na prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin není nutné k žádosti přikládat žádné doklady či splňovat podmínku odborné způsobilosti, a žádost o koncesi je osvobozena od správního poplatku.

Definice jednotlivých komodit:

Kvasný líh: etylalkohol (etanol) získaný destilací nebo jiným oddělením ze zkvašených cukerných roztoků pocházejících ze škrobnatých nebo cukerných surovin nebo z jiných surovin obsahujících líh kvasný.

Konzumní líh: líh upravený přidáním pitné vody na nejvýše 80% objemových etanolu

Lihovina: alkoholický nápoj určený k lidské spotřebě mající určité oganoleptické vlastnosti o minimálním obsahu etanolu 15 % objemových vyrobený buď přímo (destilací přírodně zkvašených surovin s přidanými látkami určenými k aromatizaci nebo bez nich, nebo macerací nebo podobným zpracováním částí rostlin v lihu zemědělského původu nebo v destilátech zemědělského původu nebo v lihovinách ve smyslu tohoto nařízení, nebo přidáním látek určených k aromatizaci, cukrů nebo jiných sladidel uvedených v bodě 3 přílohy I nebo jiných zemědělských výrobků nebo potravin k lihu zemědělského původu nebo k destilátům zemědělského původu nebo k lihovinám ve smyslu tohoto nařízení) nebo mísením lihoviny s jednou nebo více níže uvedenými složkami: s jinými lihovinami, nebo s lihem zemědělského původu nebo s destiláty zemědělského původu, nebo s jinými alkoholickými nápoji, nebo s nápoji. (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 110/2008 ze dne 15. ledna 2008 o definici, popisu, obchodní úpravě, označování a ochraně zeměpisných označení lihovin a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 1576/89).


Poslední změna 20. 01. 2014 15:10:58