Konference „ROVNÁ PRÁVA PRO VŠECHNY“

19. 09. 2012

Dne 9. 10. 2012 se v zasedacím sále Magistrátu města Olomouc, Hynaisova 10, koná konference na téma: „ROVNÁ PRÁVA PRO VŠECHNY“, která se bude zabývat těmito základními otázkami:

  • Dochází k diskriminaci osob se zdravotním postižením?
  • Jsou práva osob se zdravotním postižením dostatečně chráněna?
  • Mají lidé se zdravotním postižením zkušenosti s projevy diskriminace?
  • Kde hledat ochranu a zastání v případech přímé a nepřímé diskriminace?

Konference je určena pro občany se zdravotním postižením, poskytovatele sociálních služeb, zástupce sdělovacích prostředků, pracovníky státní a veřejné správy, neziskové organizace a nadace, odborníky v oblasti uplatňování lidských práv a širokou veřejnost.

Konferenci pořádá Národní rada osob se zdravotním postižením ČR ve spolupráci s Olomouckou krajskou radou osob se zdravotním postižením. Záštitu nad konferencí převzal Olomoucký kraj.

Přednášející: JUDr. Pavel Ptáčník, Úřad vlády ČR, vedoucí sekretariátu Vládního výbor pro zdravotně postižené občany; Mgr. et Mgr. Zuzana Ondrůjová – kancelář Veřejného ochránce práv, Ing. Jana Hrdá, NRZP ČR, Mgr. Lenka Krhutová, Fakulta sociálních studií Ostravské univerzity a řada dalších odborníků, kteří mají k danému tématu vztah – podrobnosti v pozvánce s programem.

Cílem konference je upozornit na současný stav ochrany lidských práv osob se zdravotním postižením. Domníváme se, že diskriminace zdravotně postižených osob je stále aktuálním, dosud málo řešeným a mnohdy přehlíženým problémem a to i přes to, že Česká republika má platný antidiskriminační zákon a ratifikovala i Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením. Tato skutečnost může být důsledkem nedostatečné obecné informovanosti o legislativě a především o tom, jaké jsou projevy a formy diskriminace a jak se efektivně bránit.

Tato konference se koná v rámci informační kampaně projektu „Podpora uplatňování rovných práv osob se zdravotním postižením v České republice“ (zkrácený název „Rovná práva pro všechny“), realizovaný Národní radou osob se zdravotním postižením ČR od prosince 2011 do listopadu 2012; více viz http://www.nrzp.cz/projekty/aktualni-projekty/739-podpora-uplatnovani-rovnych-prav-osob-se-zdravotnim-postizenim-v-ceske-republice.html

Projekt je podpořen Programem Evropské unie pro zaměstnanost a sociální solidaritu PROGRESS (2007 – 2013). Tento program realizuje Evropská komise. Byl zřízen za účelem finanční podpory realizace cílů EU v oblasti zaměstnávání, sociálních věcí a rovných příležitostí, a tím přispívá k dosažení cílů strategie Europa 2020 v uvedených oblastech. Sedmiletý program je určen všem zainteresovaným stranám, jež mohou pomoci vytvářet vhodnou a účinnou legislativu a politiku v oblasti zaměstnanosti a sociálních věcí v 27 zemích EU, EFTA-EEA, kandidátských přistupujících zemí EU. Pro více informací viz: http://ec.europa.eu/progress

Kontaktní osoba za pořadatele:

Jana Mikudíková

tel: 736 751 212

e-mail: olomouc@nrzp.cz

Soubor typu .docPozvánka na konferenci(128 kB)DOC | PDF
Soubor typu .docProgram konference(126,5 kB)DOC | PDF
Soubor typu .docNávratka(111,5 kB)DOC | PDF


Poslední změna 19. 09. 2012 15:54:12