Díky webkamerám je možné sledovat mláďata čápů

10. 07. 2015

V České republice hnízdí každoročně přes 500 párů čápů bílých. I přesto zůstává řada hnízd v některých letech neobsazena. Kde u nás letos hnízdí, se můžete podívat na webu České společnosti ornitologické a zároveň tam můžete přispět i svým pozorováním.

Čáp bílý hnízdí převážně na lidských stavbách, komínech a střechách budov. Pouze velmi malá část párů u nás hnízdí na stromech. Lidé jim proto budují i umělé hnízdní podložky, aby je přilákali k zahnízdění v obcích i městech. Seznam všech dosud známých hnízd najdete na webu: http://cap.birdlife.cz/ .

Pokud nenajdete informace o konkrétním hnízdě čápů bílých, je možnost ji na web doplnit. Ornitologové a ochránci čápů bílých uvítají především aktuální informace o počtu mláďat, která jsou dnes již tak velká, že je možno je spočítat i pří pohledu ze země. Letošní mláďata mají na rozdíl od svých rodičů kratší černě zbarvený zobák.

Některá hnízda čápů bílých jsou vybavena i webkamerou, a tak můžete vidět jejich mláďata v přímém přenosu doma na svém počítači. Jedna z nejlepších kamer je na hnízdě čápů v Záhlinicích na Kroměřížsku. Čápi zde mají hnízdo na komíně Hostince U Čápa a letos mají dvě mláďata. Ta jsou oproti mláďatům v ostatních hnízdech menší, protože jejich rodiče přiletěli později než ostatní páry. Podívat se na ně můžete na webu: http://www.cyrilek.net/kamery/. Pokud se jim bude dařit jako dosud, tak opustí své hnízdo koncem srpna a vydají se na dlouhou cestu na jih Afriky.

Další webkamery na čapích hnízdech v ČR:

Dlouhá Loučka (Olomoucko): http://www.dlouhaloucka.cz/capi-on-line.php

Supíkovice (Jesenicko): http://www.krasohled.org/online_kamera.php

Kvasice (Kroměřížsko): http://www.cyrilek.net/kamery/

Jedovnice (Blansko): http://www.jedovnice.cz/capi/

Kralice (střední Čechy): https://www.khnet.info/cap/

Osek (Rokycany): http://webcam.optim.cz/zsosek/capi01/

Díky webkamerám je možné sledovat mláďata čápů
Díky webkamerám je možné sledovat mláďata čápů
Díky webkamerám je možné sledovat mláďata čápů


Poslední změna 10. 07. 2015 12:31:37