13. LISTOPAD - DEN NEVIDOMÝCH

12. 11. 2014

Den nevidomých připadá každoročně na 13. listopad. Jde o ryze český vynález, ale postupně se připojily i další země. Připomínáme si den, kdy se narodil Francouz Valentin Haüy (1745-1822), zakladatel systematického vzdělávání nevidomých.

Haüy (čti Áj) vstoupil do historie jako zakladatel prvního vzdělávacího a výchovného zařízení pro nevidomé v Paříži (1784). Již od studentských let se zajímal o problémy pařížské chudiny. Nejvíc ho upoutaly podmínky nevidomých, kteří tehdy přežívali odkázáni na dobročinnost. V jeho době málokoho napadlo, že by mohli i pracovat. S výchovou a vzděláváním začal Haüy u nevidomého Françoise Lesueura. Haüye zvláště upoutala jeho dovednost hmatem rychle rozeznat jednotlivé mince.

Ověřil si, že u nevidomých zastupuje hmat značnou měrou zrakové vjemy. Koncem prosince 1786 představil Haüy své nevidomé žáky ve Versailles králi Ludvíku XVI, za což se mu dostalo uznání a hmotné podpory. Jako hlavní cíl Haüy stanovil naučit nevidomé žáky číst, psát a počítat, učit je cizím jazykům, dějinám, zeměpisu a hudbě. Vzdělané slepce bylo pak možné zaměstnávat v umění a řemeslech, například jako domácí učitele, učitele hudby, výrobce provazů, vyplétače židlí, košíkáře, výrobce rohoží, sítí aj.

Den nevidomých, jak jej známe dnes, vznikl u nás v roce 1947 z podnětu dvou učitelů brněnské školy pro nevidomé Rudolfa Krchňáka a Lubomíra Nopa. V tento den roku 1947 uveřejnily všechny brněnské deníky články Vincence Krále, Rudolfa Krchňáka a Lubomíra Nopa. Večer vysílal Československý rozhlas půlhodinový pořad. Konala se i výstava speciálních učebních pomůcek a veřejná exkurze do slepeckého ústavu v Brně (tedy něco jako jednorázový „Den otevřených dveří“). Podpůrný spolek samostatných slepců v Brně, tehdejší předchůdce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, vyzdobil výlohy své prodejny i výlohy jiných obchodů. S velkým úspěchem se setkala výstava fotografií o práci nevidomých.

V současné době je Den nevidomých příležitostí představit veřejnosti organizace poskytující sociální služby v Olomouci a celém kraji. Jejich posláním je odborně pomoci lidem, kteří následkem úrazu nebo očního onemocnění ztrácejí zrak, podpořit jejich úsilí o zvládnutí nové náročné životní situace, snahu o samostatnost a opětné zařazení do společnosti a v případě osob v produktivním věku do pracovního procesu.

Těmito organizacemi jsou Tyfloservis, o.p.s., TyfloCentrum, o.p.s. a ve všech okresech Olomouckého kraje pak širokou nabídku služeb a rozmanitých činností nabízí Oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Více o činnosti těchto organizací se dozvíte na následujících webových stránkách:

www.tyfloservis.cz

www.tyflocentrum-ol.cz

https://facebook.com/sons.olomouc

den-nevidomych.jpg


Poslední změna 12. 11. 2014 11:51:43