Obce dostanou další peníze na čističky i vodovody

10. 10. 2022

Olomoucký kraj obcím znovu pomůže s úhradou vysokých nákladů na výstavbu a obnovu vodohospodářské infrastruktury. Ještě letos by mezi žadatele mohl rozdělit dalších téměř třináct miliónů korun. Už na začátku léta přitom hejtmanství vynaložilo na stejný účel 21 miliónů.

„Tento mimořádně vyhlášený dotační program umožní obcím využít peníze na zlepšení hospodaření s vodou, ať už tou pitnou, nebo naopak odpadní, nebo tou v krajině. Několik obcí bylo v letošním standardním dotačním titulu vyloučeno z formálních důvodů, nejčastěji kvůli chybějícímu potvrzení od ministerstva, což obce nemohly nijak ovlivnit. Dnes jsou tyto formální nedostatky vyřešeny, a proto jsme chtěli dát těmto obcím ještě letos druhou šanci na podporu jejich vodohospodářských projektů. Přihlásit se však pochopitelně mohou i zcela noví žadatelé. Peníze směřují tradičně do tří hlavních oblastí – investice do kanalizací, vodovodů a zadržování vody v krajině,“ vysvětlil Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Podmínky dotací na konci září schválilo krajské zastupitelstvo, žádosti o dotace kraj začne přijímat koncem října.

Obcím, pro které je program určený, bude k dispozici dotační horká linka, kde se dozví všechny potřebné informace – stejně jako na webu OLKRAJ.CZ v sekci Aktuální dotační programy 

Obce dostanou další peníze na čističky i vodovody Foto: ilustrační


Poslední změna 10. 10. 2022 09:20:17