Výrobek Olomouckého kraje

Ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ uděluje Agrární komora Olomouckého kraje od roku 2005 nejlepším potravinářským a zemědělským výrobkům. Celkem se již značkou pyšní přes 240 výrobků, které jsou vyrobeny v Olomouckém kraji.

Cíle této soutěže jsou shrnuty v následujících bodech:

  • podpora regionálních výrobců potravin a zemědělských plodin
  • snaha o udržení kvality výrobků a tradičních receptur
  • zaměstnanost
  • zviditelnění malých výrobců
  • motivace zákazníka ke koupi regionálních výrobků

Soutěž o značku „Výrobek OK ®“ vyhlašuje Agrární komora Olomouckého kraje jednou ročně, a to v devíti kategoriích (masné výrobky, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě a ostatní). Základní podmínkou účasti v soutěži Výrobek OK je, že daný produkt musí být v tomto regionu vyroben a distribuován do maloobchodní sítě.

Podmínky soutěže jsou dány uveřejněnou Metodikou. V hodnotitelské komisi zasedají zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Hlavní důraz je kladen na regionální původ, originální recepturu a tradici. Hodnotí se nadstandardní charakteristiky barvy, chutě a vůně nebo design výrobku.

Vítězné produkty získávají logo, které mohou používat na svých obalech. Tvoří je kombinace žluto-zeleného a modrého trojúhelníku a rok, v němž byl výrobek oceněn. „Žluto-zelený trojúhelník“ znázorňuje přechod úrodné Hané do jesenického pohoří, postupně tmavnoucí modrý představuje řeku Moravu, která stéká z Jeseníků a mění se v mohutnou řeku.

Agrární komora Olomouckého kraje usiluje o podporu místních výrobců zemědělských a potravinářských výrobků a hledá cesty jak je nejlépe motivovat a odměňovat v jejich poctivé práci.

 

Soubor typu docxVOK 2024_příhláška.docx(36,3 kB)stáhnout
Soubor typu docZásady pro užívání značky VOK.doc(80 kB)stáhnout


Poslední změna 26. 03. 2024 09:26:37