Zmatené peníze

Datum17. 10. 2019-26. 01. 2020
Místo konáníMuzejíčko (Galerie Šumperska)
OrganizátorVlastivědné muzeum v Šumperku

 V říjnu se v Muzejíčku otevřela nová interaktivní výstava s názvem Zmatené peníze. Jak již sám název napovídá, jejím ústředním tématem jsou platidla a jejich podoby v různých historických obdobích.

První část výstavy je věnována mincím, a to od těch nejstarších až po vznik papírových bankovek. Dalším tematickým okruhem je velmi zajímavá kolekce nouzových bankovek z období kolem první světové války, vydávaných zejména v Německu, ale také v Rakousko-Uhersku, Československu, Polsku nebo Rusku. Spolu se zmatky ve financích států, které byly zapojeny do první světové války, bude připomenuto také letošní sté výročí vzniku československé koruny. Třetím námětem výstavy je fenomén dnešní doby, kterým je jistě euro, eurozóna a současné měny zemí Evropské unie. Poslední část se pak věnuje současným českým bankovkám s důrazem na jejich ochranné nebo hmatové prvky.

A protože se výstava koná v Muzejíčku, nemůže chybět ani hrací koutek a řada interaktivit. Tak například nově nabyté znalosti o ochranných prvcích bankovek, které je chrání před padělateli, budou moci návštěvníci ihned otestovat při rozlišování padělků od originálů. Hrací koutek tentokrát tvoří směnárna a obchůdek. Děti se zde nejen naučí, kolik které zboží přibližně stojí, ale také si jej vyzkouší samy navážit a naměřit.

Výstava je svým širokým zaměřením vhodná pro školky, ale také pro žáky a studenty základních i středních škol.

Zmatené peníze


Poslední změna 22. 10. 2019 13:12:20