Začal Týden rané péče. Ukazuje, co je opravdu důležité

08. 11. 2022

Jsou věci, u kterých pochybujete, jestli mají smysl. U rané péče si jejím významem můžete být jistí. Zabývá se totiž podporou dětí s hendikepem. V pondělí 7. listopadu odstartoval Týden rané péče® a Olomoucký kraj je u toho.

„Lidé se během týdne dozvědí vše o rané péči – k čemu slouží, kde najdou organizace, které ranou péči nabízí, nebo jak mohou podpořit provoz služeb, bez kterých se děti s hendikepem neobejdou,“ přiblížil význam osvětové akce Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.

V průběhu celého týdne budou v Olomouckém kraji probíhat například přednášky na téma rané péče, organizace, které ji zajišťují, uspořádají den otevřených dveří, do speciálního programu se zapojí i studenti Univerzity Palackého. Kompletní rozvrh najdou zájemci na webu Společnosti pro ranou péči.

„Raná péče nabízí například služby pro děti se zrakovým postižením, mentálním, tělesným a kombinovaným postižením, neslyšícím nebo autistům. Olomoucký kraj pak prostřednictvím dotací do sociálních služeb na činnost těchto organizací přispívá. Víme totiž, co je opravdu důležité,“ dodal Slavotínek.

U dětí s hendikepem je zásadní včasná diagnostika zdravotního problému. Podstatně se tak zvyšují šance na jejich pozdější začlenění do společnosti. Právě v tomto směru hraje raná péče důležitou roli.

„Jenom medicínská péče nestačí, má svoje limity. S ranou péčí získávají rodiče službu zaměřenou na celou rodinu dítěte s postižením a na potřeby všech jejích členů. Poskytne podporu při vyrovnávání se s postižením dítěte, péči o něj a stimulaci jeho vývoje,“ zdůraznila Pavla Matyášová ze Společnosti pro ranou péči v Olomouci.

V Olomouckém kraji zajišťuje ranou péči hned několik organizací. Neslyšícím dětem pomáhá Centrum pro dětský sluch Tamtam, dále v regionu pracuje sdružení Jdeme autistům naproti a pak také Společnost pro ranou péči se zaměřením na zrak, mentální, tělesné a kombinované postižení a podporu rodin. Všechny mají sídlo přímo v Olomouci.

 

Kontakty na centra rané péče v Olomouckém kraji:

Jdeme Autistům Naproti, z.s. Žilinská 198/26a, 779 00 Olomouc, www.jan-olomouc.cz

Raná péče Morava a Slezsko Centra pro dětský sluch Tamtam, o. p. s., Pekařská 491/9, 779 00 Olomouc, e-mail: ranapecemorava@tamtam.cz, www.tamtam.cz, telefonická linka prvního kontaktu pro rodiče: 605 100 400

Společnost pro ranou péči, pobočka pro zrak Olomouc, Střední Novosadská 356/52, 779 00 Olomouc e-mail: olomouc@ranapece.cz www.ranapece.cz/olomouc1

Společnost pro ranou péči, pobočka pro rodinu Olomouc, U Botanické zahrady 4, 779 00 Olomouc, první kontakt pro rodiče: 777 362 834, e-mail: olomouc2@ranapece.cz, www.ranapece.cz/olomouc2/

Začal Týden rané péče. Ukazuje, co je opravdu důležité, Foto: Společnost pro ranou péči


Poslední změna 08. 11. 2022 13:33:25