Výstava Sbohem monarchie. Habsburské mocnářství 1804–1918

Datum04. 11.-31. 12. 2018
Místo konáníPevnost poznání, Areál Korunní pevnůstky, 17. listopadu, Olomouc
OrganizátorVědecká knihovna v Olomouci a Pevnost poznání

Habsburská monarchie. Zavhrhovaná i adorovaná. Málokdo si dnes uvědomí, že jsme byli součástí říše, která sahala až k Jaderskému moři. A právě v prostředí, kde spolu žilo mnoho národů a etnik, vyrostli Češi v moderní evropský národ. I z toho důvodu má smysl se ohlédnout zpátky a připomenout svět, který v roce 1918 zmizel.

A jak lépe do minulosti nahlédnout než prostřednictvím starých tisků, alb, map, pohlednic a dalších dobových dokumentů? Návštěvníci budou moci zažít uklidňující pocit „belle époque“ při čtení novin a pití kvalitní kávy s vídeňským sacherem, doprovázené hudbou Johanna Strausse, vše v režii olomoucké kavárny Kafe jak Lusk. Krom toho nabídneme hravou časovou osu, tematické promítání nebo fotokoutek.

Na místě si budete moci zakoupit dobové pohlednice i s výroční známkou, napsat je inkoustem a rovnou odeslat. Ve vědecké výtvarce na vás také čekají workshopy, například výroba figurky Franze Josefa.

K výstavě byl vydán katalog, který si zájemci budou moci zakoupit již na vernisáži. Ta proběhne v neděli 4. 11. 2018 od 14 hodin.

Výstavu pořádají společně Vědecká knihovna v Olomouci a Pevnost poznání.

Výstava Sbohem monarchie. Habsburské mocnářství 1804–1918


Poslední změna 31. 10. 2018 14:41:55