Vstup za polovinu nebo úplně zadarmo. Krajská muzea se připojí ke Dnům evropského dědictví

09. 09. 2022

Muzea v regionu zřizovaná Olomouckým krajem nabídnou o nadcházejícím víkendu vstup za poloviční cenu nebo zcela zdarma. Připojí se totiž ke Dnům evropského dědictví, v jejichž rámci připravila pro své návštěvníky zajímavý program.

„Už se stalo tradicí, že Dny evropského dědictví otevírají široké veřejnosti památky a připomínají nám, kolik krásných míst okolo sebe máme, někdy i s mimořádnými příběhy. Jsem rád, že také letos se zapojí muzea, která má Olomoucký kraj ve své správě. Je před námi víkend nabitý možnostmi, ať pro návštěvu zvolíte jakékoliv místo, užijte si jej plnými doušky,“ řekl radní pro oblast kultury a památkové péče Jan Žůrek.

Za vstupné ve výši padesáti procent běžné ceny bude v sobotu 10. září možné navštívit výstavy a expozice Muzea a galerie v Prostějově, a to v hlavní budově na náměstí T. G. Masaryka i v Galerii Špalíček. Tam je k vidění zajímavá výstava Návrat domů nežádoucí, která připomíná 80 let od prvních hromadných transportů prostějovských Židů do koncentračních táborů.

S padesátiprocentní slevou ze základního vstupného otevře veřejnosti svoje expozice a výstavy už tradičně také Vlastivědné muzeum Jesenicka. Přijďte si tuto sobotu prohlédnout stálou expozici Čarodějnické procesy na Jesenicku v 17. století, kterou najdete v upravených prostorách sklepení Vodní tvrze. Tam lze zhlédnout i multimediální expozici s názvem Spirála času Země, která poutavým způsobem představuje geomorfologický vývoj Jesenicka v kontextu vzniku a vývoje Země.

Muzeum Komenského v Přerově zve v neděli 11. září na bezplatné komentované prohlídky stálých expozic i na výstavu KDO? JAK! aneb Komenský všude kam se podíváš! Mimo zámek můžete zamířit i do takzvaného Korvínského domu na Horním náměstí, kde najdete doslova Svět v dopisech, a to i s písařskou dílnou nebo rozsáhlou korespondencí J. A. Komenského, kterou muzeum představuje v rámci akce Přerovské dvorky. Zcela zdarma lze v neděli navštívit Hrad Helfštýn.

Na sobotu 10. září připravilo volné vstupy do svých expozic v Zábřehu, v Mohelnici a v Lošticích také Vlastivědné muzeum v Šumperku. Za poloviční vstupné mohou zájemci v sobotu navštívit Lovecko-lesnické muzeum na zámku Úsov nebo se v ten samý den za zvýhodněné vstupné vydat také do Vlastivědného muzea v Olomouci, které láká například na nově otevřenou stálou přírodovědnou expozicí s mnoha interaktivními prvky. A přivítají vás i v Arboretu v Bílé Lhotě či na zámku v Čechách pod Kosířem.

Program letošních Dnů evropského dědictví najdete ZDE.

Vstup za polovinu nebo úplně zadarmo. Krajská muzea se připojí ke Dnům evropského dědictví
Vstup za polovinu nebo úplně zadarmo. Krajská muzea se připojí ke Dnům evropského dědictví
Vstup za polovinu nebo úplně zadarmo. Krajská muzea se připojí ke Dnům evropského dědictví


Poslední změna 09. 09. 2022 13:58:41