Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu

30. 04. 2024

Zástupci Olomouckého kraje, Povodí Moravy, vodoprávních úřadů a obcí z okolí Plumlova se sešli nad problematikou dlouhodobě znečištěné vody plumlovské vodní nádrže. Ta dlouhodobě trpí vysokou koncentrací fosforu, který náramně chutná sinicím. Kvůli nim se v Plumlově každoročně ukončí koupací sezóna předčasně. Fosfor se do vody dostává z odpadních vod.

„Kraj společně s obcemi každoročně přispívá na odstranění fosforu na přítocích do nádrže, aby tak co nejvíc prodloužili koupací sezónu. Bohužel s postupující klimatickou změnou už tohle nestačí. Ve spolupráci s Povodím Moravy a obcemi proto chceme využít i další opatření, která kvalitu vody v plumlovské vodní nádrží zlepší, a to dlouhodobě,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída.

Jedním z řešení může být zlepšení práce čističek odpadních vod, které dosud provozuje jen pět z devíti obcí v okolí přehrady. A také ty budou muset svůj výkon zlepšit. Snižování koncentrace fosforu má na starosti Povodí Moravy, a to za dotační podpory Olomouckého kraje, města Plumlova, Prostějova a dále vesnic Bousín, Lipová, Malé Hradisko, Mostkovice a Stínava. Buková, Vícov a Krumsín zabezpečují odstraňování fosforu samy u svých čističek.

„Máme vzorové příklady například z povodí Brněnské přehrady, kde byl rovněž dlouho neutěšený stav a s pomocí všech zainteresovaných se podařilo situaci výrazně zlepšit. I v případě Plumlovské přehrady máme několik možností, jak zajistit lepší kvalitu vody, dodal Antonín Tůma, ředitel pro správu Povodí Moravy.

Na společném jednání přislíbilo Povodí Moravy pomoc jednotlivým obcím v otázkách výběru vhodné technologie, typu čističky odpadních vod a nastavení limitů na odtoku, které umožní kvalitní vodu v nádrži co nejdéle udržet. Jedno však ovlivnit nelze – průtok a teplota vody. I tyto parametry mají zásadní vliv na procesy ve vodní nádrži.

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu
Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu
Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu


Poslední změna 03. 05. 2024 08:45:36