Víkend starých řemesel

Datum10.-11. 06. 2023
Místo konáníOlomouc - Nová ulice, Fort XIII
Organizátorspolek Non Sancti

3. ročník Víkendu starých řemesel chce interaktivní formou návštěvníkům ukázat, jak žili lidé ve středověku, jaká řemesla provozovali, do čeho se oblékali, jak se léčili nebo co jedli. Jednotlivá data nejrůznějších bitev si nikdo z nás ze školy (pokud se aktivně o historii nezajímáme) již nepamatujeme. Ale vidět a zažít toto historické období skrz život tehdejších řemeslníků nabízí účastníkům zcela novou perspektivu pohledu.

Celá akce je určena velmi širokému publiku návštěvníků. Cílí především na zájemce o historii, rukodělné aktivity i rodiny s dětmi všech věkových kategorií. 

Návštěvníci budou mít příležitost pozorovat při práci košíkáře, řezbáře, ranhojiče, kuchařku, tkalce, ševce či kováře. A nebude se jen ukazovat, ale hlavně zkoušet. Ukázky budou navíc doplněny také o přednáškovou část, během níž budou moci diváci vyslechnout zajímavé vyprávění o životě ve středověku. Jednou z nejnavštěvovanějších je již tradičně přednáška o středověkých pokrmech a vaření obecně, během které se návštěvníci dozvědí, z jakých surovin připravovali jídlo chudí lidé na venkově, ale i měšťané nebo hradní páni, jaká koření se používala k dochucování pokrmů nebo jak se pokrmy servírovaly.

Oproti prvnímu ročníku, kdy se na akci prezentovalo 15 řemeslníků, se podařilo jejich počet navýšit na téměř třicet. Navíc si návštěvníci budou moci prohlédnout několik historických ležení. Za zmínku stojí též doprovodný program. Akce bude nejen o řemeslech. Návštěvníci si budou moci prohlédnout, jak vypadal dobový tábor nebo vyslechnout ukázky středověké hudby. A děti během obou dnů určitě využijí příležitost vyzkoušet si několik her inspirovaných středověkem. Pořádáním této akce v prostorách Fortu XIII. chtějí pořadatelé přispět k oživení této zatím méně známé olomoucké fortové pevnosti.

Akce se koná v sobotu od 10 do 18 hodin, v neděli od 10 do 16 hodin. Fortovou pevnost naleznete v městské části Nová ulice, na konci ulice I. P. Pavlova. Další podrobnosti o průběhu akce a jednotlivých řemeslnících naleznete na facebooku Víkend starých řemesel (https://www.facebook.com/vikendstarychremesel) nebo na www.nonsancti.cz.

Festival středověkých řemesel


Poslední změna 18. 05. 2023 12:53:02