Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Pavel Koutný

31. 01. 2017

Pavel Koutný, jednatel a spolumajitel oděvní firmy Koutný spol. s r.o. se stal jedenáctým držitelem krajského titulu EY Podnikatel roku Olomouckého kraje. Soutěž organizuje společnost EY pod záštitou MUDr. Oty Košty, hejtmana Olomouckého kraje a ve spolupráci se zájmovým sdružením OK4Inovace. Slavnostní vyhlášení proběhlo v prostorách Divadla na Šantovce. V Olomouckém kraji byl regionální vítěz vyhlášen již pojedenácté. Loni zvítězil Petr Gross, majitel a jednatel společnosti společnosti Ing. Petr Gross s.r.o.

„Letošním vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2016 Olomouckého roku se stala úspěšná česká rodinná firma Koutný podnikající v tradičním prostějovském odvětví - oděvnictví. Porota ocenila zejména jejich důraz na rodinné podnikání v tradičním oboru a také to, že díky poctivé a precizní práci a osobnímu přístupu k zákazníkům dokáží získat významné zakázky doma i za hranicemi,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

"Jsem velmi rád, že mohu být letos poprvé jako hejtman Olomouckého kraje přítomen vyhlášení výsledků soutěže EY Podnikatel roku. Nepochybuji o tom, že všichni finalisté z našeho regionu jsou nadmíru úspěšní ve svém podnikání a nechybí jim vlastnosti jako je pracovitost, cílevědomost a tah na branku. Navzdory mnohým překážkám dokázali vybudovat stabilní a fungující firmy, kde se nebojí inovací ani nových výrobních procesů.  K tomu už je nutná potřebná dávka odvahy. Za jejich odvahu a vytrvalost jim děkuji a přeji jim do dalších let mnoho pracovních i osobních úspěchů.  Právě takové osobnosti jsou nepostradatelné při rozvoji našeho kraje,“ říká hejtman Olomouckého kraje Oto Košta.

„Mám vždy veliký respekt, když se setkám s podnikatelem, který dokázal vybudovat nejen úspěšnou, ale i společensky prospěšnou firmu. Tedy takovou firmu, která funguje na etických základech, díky inovacím je konkurenceschopná a přináší skutečný užitek svým zákazníkům, navíc má jednak dobré finanční výsledky, ale také pomáhá svému regionu. A právě za nejlepšími z těchto firem stojí podnikatelské osobnosti, které jsou oceňovány v soutěži EY Podnikatel roku!“ uvedl Kamil Krč, ředitel zájmového sdružení právnických osob OK4Inovace, které je partnerem krajského kola soutěže v Olomouckém kraji.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2016 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 28. února 2017 v Praze. Nejvíce kandidátů na celostátní titul má letos hlavní město Praha, následují Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 8.-11. června 2017 v Monte Carlu.

Oficiálním vozem soutěže EY Podnikatel roku 2016 je BMW Group Česká republika. Partnery soutěže jsou společnosti Raiffeisenbank a Swiss Life Select. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a týdeník Euro. Soutěž podporují agentura CzechInvest a organizace Ashoka. Image partnerem projektu je společnost Marco Mirelli. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky, Svazu průmyslu a dopravy ČR a hejtmana Olomouckého kraje. Partnerem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku 2016 Olomouckého kraje je zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace.

Profil vítěze:

Pavel Koutný

Koutný spol. s r.o.

„Klíčové je nebát se nových výzev.“

V rodině Pavla Koutného mají oděvnictví v krvi. V oboru pracovalo již několik generací jeho rodiny a v této tradici už dnes pokračují i jeho syn a dcera. Pavel Koutný po studiu Vysoké školy strojní a textilní v Liberci nastoupil do OP Prostějov, kde pracoval na různých pozicích – od skladníka až po obchodního náměstka. Po revoluci zkusil podnikat se společníky, ale nakonec se rozhodl pro vlastní firmu a v roce 1995 založil rodinný podnik Koutný. Jeho vzorem byly prostějovské oděvní firmy z první republiky – Nehera a Rolný, které vyráběly pánskou konfekci, a také Baťa.

Firma Koutný se specializuje na tradiční pánskou oděvní výrobu. Doménou firmy jsou kvalitní obleky, saka, kalhoty a smokingy. Zároveň je předním dodavatelem profesního oblečení pro resorty a instituce státní správy. Oblékají například městskou policii, hasiče, vězeňskou službu, armádu, hradní stráž nebo české vojáky na mírových misích po celém světě. Šijí třeba ale i kostýmy pro státní divadlo v Brně. Za poslední roky se Koutným podařilo rozšířit působení i do zahraničí, když vyhráli zakázky v Holandsku, Rakousku a na Slovensku. Do budoucna je zajímá také francouzský trh.

Společnost Koutný má čtyři vlastní prodejny v Prostějově, Praze, Ostravě a v Českých Budějovicích. Mottem firmy je „výjimečná kvalita za přijatelnou cenu“ a poctivá práce. V budoucnu chtějí zlepšit servis a zvýšit prodej v měřenkové výrobě, tedy výrobě pánských obleků na míru, otevřít další prodejny a ještě zvýšit zisk i u státních zakázek – doma i v zahraničí. Sledují trendy a významně investují do inovací a podpory růstu firmy. Mají zhruba 90 skalních zaměstnanců v ČR. Tlak na cenu v tendrech a konkurence v zahraničí je přivedly ke spolupráci s firmami, které pro ně šijí v Bulharsku a Albánii. Dál, např. do Číny, však už nemíří, chtějí šít v Evropě. Stejně jako řadě firem jim ale chybí šikovné švadleny, které by mohly nahradit ty, které postupně odcházejí do důchodu nebo na mateřskou.

Pavel Koutný si zakládá na tom, že jsou rodinnou firmou pokračující v prostějovské oděvní tradici, ve které se cení poctivé řemeslo a osobní přístup. On, jeho manželka, dcera i syn zakázkami jejich firmy žijí a po celou dobu na ně osobně dohlížejí. Ve volném čase Pavel Koutný rád lyžuje a jezdí na kole.

___________________________________________________________________________________

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Olomouckého kraje

2006: Miroslav Študent, SIWATEC

2007: Zdeněk Černý, BIOMAC

2008: Libor Suchánek, SULKO

2009: Josef Pavlík, HOPAX

2010: Pavel Holubář, SHM

2011: Jiří Mencl, SEV Litovel

2012: Josef Žáček, Česko-slezská výrobní

2013: Cyril Svozil, FENIX Trading, s.r.o.

2014: David Dostál, PAPCEL, a.s.

2015: Petr Gross, Ing. Petr Gross s.r.o.

 

Více fotografií najdete zde.

Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Pavel Koutný
Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Pavel Koutný
Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Pavel Koutný


Poslední změna 31. 01. 2017 11:59:20