Svět kostiček

Datum24. 10. 2019-23. 02. 2020
Místo konáníMuzeum silnic ve Vikýřovicích
OrganizátorMuzeum silnic ve Vikýřovicích

Malí i velcí příznivci pestrobarevný umělohmotných kostiček jistě přijmou pozvání do Muzea silnic ve Vikýřovicích, kde je od 24. října čeká výstava mnoha exponátů z téměř 50 000 dílků z populární  stavebnice Lego. Náplní výstavy s názvem „Svět kostiček®“ jsou ukázky modelů se silniční tématikou nejen v městské aglomeraci v době současné, ale i ve středověku, dále vybrané tovární sety kompletních edic např. Lego® City® a System®,  k vidění jsou také hrady a středověk a samozřejmě i novinky z posledních let. Z filmové tvorby je vystavena  např. edice Lego® Ideas a další zajímavé exponáty.

Příznivce vozidel zaujme sbírka edice modelů Model Team z konce 80. let - období milénia. Pro nejmenší stavitele je ke zhlédnutí část rozsáhlé sbírky kousátek, chrastítek, kostiček, minifigů a hraček z dnes již nevyráběné edice Lego® Baby Primo®. Velkým lákadlem je také Lego® město s vlakovým kolejištěm a pohyblivými exponáty. Tovární sety z různých časových období  v jednotlivých tematických celcích při vzájemném porovnávání představují na první pohled patrné proporční, hmotové i estetické rozdíly na časové ose dle roku vydání exponátů a dostupných kostek někdejší produkce společnosti LEGO®. Pro děti je připraven plnohodnotně vybavený dětský koutek, ke stavění ve dvou sekcích kostky Lego® Duplo® i Classic – Basic. Vystaven je i speciální výběr oblečení Lego® Wear, které nosí zaměstnanci Kladenské Lego fabriky.

Expozice nabízí návštěvníkům velmi zajímavou podívanou na část rozsáhlé sbírky továrních setů (ze sortimentu společnosti LEGO® za posledních téměř 40 let její produkce), vlastní „MOC“ tvorby člena československého fóra "kostky.org", který se představuje pod přezdívkou "Peesko" a dále exponáty  dalších vyzvaných vystavovatelů. Autor výstavy, pan Petr Šimr, jehož stavebnicové výstavy putují po celé České republice, je zárukou, že je na co se těšit. Výstava, kterou bude možné navštívit od úterka do soboty od 10 do 16 hodin, bude v silničním muzeu přinášet radost až do  února příštího roku.

Svět kostiček


Poslední změna 24. 10. 2019 14:28:37