Sucho, senioři, knihovny. O tom všem diskutoval kraj se starosty

13. 05. 2019

Sucho, financování sociálních služeb nebo kvalitnější knihovny - prostor k diskuzi o těchto tématech nabídla starostům z regionu už patnáctá konference samospráv. V pondělí 13. května ji v prostorách Regionálního centra v Olomouci uspořádal Olomoucký kraj.

Možnost vyslechnout podrobné názory k aktuálním tématům, podělit se o vlastní zkušenosti a získat informace o tom, co v dané oblasti chystá kraj, dáváme starostům dvakrát ročně. Konference samospráv je výbornou příležitostí, jak si vzájemně můžeme pomoci při řešení každodenních problémů,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Starostové se zajímali především o možnosti dotací na investice v oblasti sociálních služeb. Dotazy padaly i v rámci debaty o zamýšlené větší roli obcí při budování nových pobytových kapacit pro seniory.

Olomoucký kraj v současné době finišuje s přípravou střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb. Diskuze se starosty určitě celé věci prospěje, protože jsou to právě oni, kdo má největší povědomí, která služba v jejich lokalitě chybí a přitom je třeba,“ uvedla vedoucí krajského odboru sociálních věcí Irena Sonntagová.

Zájem vzbudil také příspěvek o tom, jak mohou obce zkvalitnit služby knihoven. Kromě odborné pomoci prostřednictvím pověřených pracovišť jim kraj nabízí také finanční podporu.

Olomoucký kraj má dva dotační tituly, díky kterým mohou obce nakoupit do knihoven třeba nové regály nebo jiný nábytek a zařízení,“ sdělila ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Jitka Holásková.

Důležitým bodem konference bylo současné sucho a s ním spojená nutnost zadržení vody v krajině. Nechyběly informace o dotacích ze Státního fondu životního prostředí nebo spolupráci obcí s hasičským záchranným sborem v případě mimořádných událostí.

Fotogalerie ZDE.

Sucho, senioři, knihovny. O tom všem diskutoval kraj se starosty


Poslední změna 13. 05. 2019 15:24:23