Stavbu roku může letos vybrat každý, nejen odborníci

28. 03. 2023

K desátým narozeninám soutěže Stavba roku připravili její pořadatelé atraktivní změnu – kromě odborné poroty totiž budou moci hlasovat i lidé, kterým se některé z nominovaných staveb prostě jenom líbí. Nově se totiž vyhlašuje Cena laické veřejnosti.

„V Olomouckém kraji vznikla spousta nových a krásných staveb, které si ocenění určitě zaslouží. Svědčí to mimo jiné o tom, že máme v našem regionu mnoho šikovných firem, řemeslníků a projektantů,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Hlasovat mohou lidé prostřednictvím webu cenykraje.cz. V každé kategorii mohou zvolit jednu stavbu. Cenu laické veřejnosti získá ta, která dostane nejvíce hlasů. Na výběr je celkem z pěti kategorií. Jsou mezi nimi například dopravní stavby, objekty určené k bydlení nebo úspěšné rekonstrukce. Lidé mohou dát hlas třeba opraveným církevním památkám, rekonstruované školce, rozhlednám, cyklostezce nebo nové tramvajové trati. Možností jsou desítky.

Olomoucký kraj má několik dotačních titulů, ze kterých mohou vesnice a města čerpat peníze například na rekonstrukce veřejných budov a prostorů. Často jde o velmi povedené projekty, které rozhodně mají potenciál ocenění získat,“ zdůraznil Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro regionální rozvoj.

Soutěž zajišťuje Olomoucký kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, Svazem podnikatelů ve stavebnictví a společností Omnis Olomouc.

„Hlasování pro Cenu laické veřejnosti končí 31. března. Děkuji všem lidem, kteří se do ankety zapojí i těm, kteří se svými stavbami podílejí na zvelebování Olomouckého kraje,“ dodal Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Jedním z držitelů titulu Stavba roku 2020 Olomouckého kraje je VILA PARK Olomouc, etapa B


Poslední změna 30. 03. 2023 12:04:36