Stahování aplikací

26. 04. 2023

Stahování aplikací

Obchody s aplikacemi

Oficiální obchod pro telefony se systémem Android je Google Play. Android využívá mnoho značek telefonů. Oficiální obchod pro telefony se systémem iOS je App Store. Aplikace v nabídce oficiálních obchodů prošly bezpečnostní kontrolou, jenže ani ta není stoprocentní. Občas se škodlivá aplikace objeví.

Jak se škodlivé aplikace projevují

Některé zablokují telefon třeba tím, že změní odemykací PIN. Některé fungují na první pohled správně, ale na pozadí škodí. Třeba zachytávají a odesílají útočníkovi, co píšeme na klávesnici a poskytují mu přístup k našim SMS. Tímto způsobem je možné získat přihlašovací údaje uživatele včetně SMS kódu pro dvoufaktorové ověřování. Některé zaplaví uživatele nevyžádanou reklamou. Jiné rozešlou stovky drahých MMS zpráv.

Výběr aplikací

Neexistuje žádný seznam aplikací, které bychom stahovat neměli. Za pár minut už by nebyl aktuální. Proto je důležité aplikace před instalací kontrolovat. Vždy bychom ještě před stažením aplikace měli sledovat její hodnocení a recenze dalších uživatelů. Vyplatí se vyfiltrovat špatná hodnocení, špatné recenze a podívat se, v čem nespokojenost vězí. Pokud budou v pořádku, je dobré se při samotné instalaci aplikace zamyslet i nad tím, jaká vyžaduje oprávnění vůči telefonu.

Oprávnění aplikací

Bez patřičných oprávnění nemůže aplikace fungovat. Aplikace pro úpravu fotografií, která nemá přístup do galerie, nenaplní očekávání. Taktéž aplikace pro navigování, která nemá přístup k poloze. Ale není v pořádku, že hudební aplikace vyžaduje přístup ke zprávám nebo kontaktům.

 

Více informací na:

https://osveta.nukib.cz/mod/page/view.php?id=2201#okruh7


Poslední změna 26. 04. 2023 10:28:01