Seniorská obálka

Seniorská obálka může zachránit život

Senior v bezvědomí – kolem zdravotničtí záchranáři, kteří mu chtějí pomoci. Cenné okamžiky v boji o život jim teď může ušetřit například obyčejná obálka přichycená magnetem na ledničce. Uvnitř totiž naleznou důležité informace o zdravotním stavu člověka, který jejich pomoc neodkladně potřebuje. Projekt Seniorské obálky spustil také Olomoucký kraj.

Starší lidé dají na papír seznam užívaných léků a také aktuální informace od svého lékaře nebo propouštěcí zprávu z nemocnice. Tiskopis pak pověsí na ledničku nebo zevnitř vchodových dveří. Záchranáři díky tomu okamžitě poznají specifické zdravotní problémy či potřeby pacienta včetně medikamentů, které užívá.

Formuláře, v nichž senioři, nejlépe se svojí rodinou, vyplní podstatné informace, Olomoucký kraj zveřejnil na webových stránkách. S žádostí o pomoc s vyplněním se mohou obrátit i na sociální služby, obec, či lékaře.

Seniorská obálka je finančně nenáročný projekt, který zajistí pomoc hlavně seniorům v případě jejich tísně a ohrožení života. A to převážně těm, kteří žijí osamoceně,“ uvedl Pavel Podivínský z krajského odboru sociálních věcí.

Seniorská obálka je iniciativou Ministerstva práce a sociálních věcí, projektu Politika stárnutí na krajích a vznikla v červnu 2018 v Jihomoravském kraji. 

Praktický videonávod k vyplnění seniorské obálky naleznete ZDE.

Kontaktní osobou projektu Seniorská obálka je koordinátor projektu pro Olomoucký kraj - Ing. Václav Zatloukal, email: vaclav.zatloukal@mpsv.cz

Soubor typu pdfSeniorská obálka - Pravidla pro vyplnění(560,3 kB)stáhnout
Soubor typu pdfI.C.E. karta pro vyplnění(1,1 MB)stáhnout
Soubor typu pdfICE form Olomoucký kraj interaktivní(530 kB)stáhnout


Poslední změna 16. 02. 2021 12:57:00