Regionální potravina Olomouckého kraje

Již od roku 2010 uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.

Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky. Toto prestižní ocenění je garancí původu surovin, kvality a poctivé výroby.

Základní podmínky pro přijetí přihlášeného výrobku do soutěže jsou:

  • Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky Regionální potravina“, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70%. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.
  • Dále musí minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu, přičemž regionální charakter výrobku je rovněž deklarace výjimečných kvalitativních znaků.
  • Do soutěže se mohou hlásit podnikatelské subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců.

Značka Regionální potravina se uděluje pouze vítězi v těchto kategoriích:

  1.  Masné výroby tepelně opracované
  2.  Masné výrobky trvanlivé tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
  3.  Sýry včetně tvarohu
  4.  Mléčné výrobky ostatní
  5.  Pekařské výrobky včetně těstovin
  6.  Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
  7.  Alkoholické a nealkoholické nápoje
  8.  Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
  9.  Ostatní

Oceněné výrobky a jejich producenti kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Olomouckého kraje získají zdarma i značnou mediální podporu pro oceněné výrobky a možnost prezentovat zdarma tyto výrobky při ochutnávkových a prodejních akcích.

V čem jsou výrobky s logem Regionální potravina na obalu výjimečné?

Kvalita, místní suroviny, tradiční receptura a výborná chuť

Logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni. Potraviny dovezené ze zahraničí musí strávit dlouhou dobu na cestách. To neprospívá jejich čerstvosti a chuti a doprava ze vzdálených míst navíc zatěžuje životní prostředí.

Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.

Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.

Podpora rozvoje regionů

Nákupem potravin označených logem „Regionální potravina“ zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří také svůj kraj. Prosperující zemědělci, producenti i prodejci zaručují udržení či dokonce rozšíření počtu pracovních míst v regionech.

Více se dozvíte na www.regionalnipotravina.cz

 

 

Soubor typu pngFoto_FB_Regionální potravina OK.png(1,8 MB)stáhnout
Soubor typu pdfLogo Regionální potravina Olomouckého kraje.pdf(247,7 kB)stáhnout
Soubor typu pdfMetodika pro udělování značky Regionální potravina.pdf(1,2 MB)stáhnout
Soubor typu pdfNÁBOROVÝ dopis 2024.pdf(178,9 kB)stáhnout
Soubor typu pdfRegionální potravina Olomouckého kraje_informace.pdf(130,2 kB)stáhnout
Soubor typu docxZadost-o-znacku-RP-2021.docx(26,5 kB)stáhnout
Soubor typu pdfZadost-o-znacku-RP-2021.pdf(1,7 MB)stáhnout


Poslední změna 18. 09. 2023 12:55:57