Povodí Moravy představilo radním protipovodňovou ochranu Pobečví

25. 03. 2021

Protipovodňová opatření v Pobečví, jejichž součástí je vodní dílo Skalička, a revitalizace vodních toků byly předmětem setkání zástupců Povodí Moravy se členy Rady Olomouckého kraje. Jednání se kvůli protiepidemickým opatřením uskutečnilo formou videokonference.

 „Zaměřili jsme se na to, jakým způsobem probíhá realizace ochrany celého Pobečví před povodněmi, a to včetně přípravy vodního díla Skalička. Hovořili jsme ale také o revitalizacích vodních toků v Olomouckém kraji, a to jak těch dokončených, tak aktuálně probíhajících a připravovaných,“ shrnul jednání Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy.

Hlavním bodem setkání byly informace o průběhu a aktuálním stavu přípravy vodního díla Skalička. Ta je podle vodohospodářů klíčovým prvkem v rámci ochrany měst a obcí podél řeky Bečvy.

„Olomoucký kraj preferuje takové řešení, které bude přijatelné z hlediska protipovodňové ochrany, a zároveň bude respektovat danou lokalitu a další rozvoj lázeňství a turistiky, vše s ohledem na ekologickou funkci krajiny,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Celý koncept protipovodňové ochrany Pobečví sestává ze dvou etap. První má podobu například protipovodňových ochranných hrází, terénních valů, zkapacitnění jezů nebo obnovy rybníků. Druhou etapu představuje vodní dílo Skalička, u kterého však zatím není jasné, zda půjde o suchou či vodní nádrž. Teprve realizace Skaličky zajistí ochranu 110 tisíc obyvatel Pobečví až na úroveň povodně, která postihla Česko v roce 1997.

„Podoba a případná realizace vodního díla Skalička bude záviset na rozhodnutí odborníků, kteří se tímto tématem zabývají. Důkladně musí posoudit přínosy stavby i její případná negativa. Musíme mít záruky, že nebudou ohroženy lázeňské prameny, krasové útvary nebo říční ekosystém,“ dodal Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Povodí Moravy představilo radním protipovodňovou ochranu Pobečví


Poslední změna 25. 03. 2021 13:44:49