Plavby Olomouc představily dlouho očekávanou novinku - Ološlap pojmenovaný po zesnulém hrdinovi

14. 11. 2019

Plavby Olomouc v čele s kapitánem Šimonem Pelikánem slavnostně představily novou službu. Tu mohou od 15. listopadu využít obyvatelé i návštěvníci moravské metropole. Jedná se o šlapací vozítko, Ološlap II, vyrobené podle designu legendárního Volkswagenu T1. Autorem je Šimon Pelikán a za realizací stojí lokální konstruktéři.  Ološlap II je pojmenován po Janu Usnulovi neboli Žánkovi, jehož život skončil předčasně roku 2011 při snaze o záchranu topícího se dítěte v Mlýnském náhonu v Olomouci.

Novinka Ološlap II Žánek i stávající Ološlap I jsou suchozemskou alternativou k plavebním lodím. Stejně jako ony, i Ološlapy nabízí svým pasažérům historický výklad během jízdy po olomouckém centru. Žánek vznikal necelý rok, pojme 13 pasažérů a jeho inovativní konstrukce je z lehkého hliníku. Ten společně s elektromotorem zajistí pasažérům velmi komfortní jízdu bez vynaloženého úsilí.

„Konstrukce je uzpůsobena tak, aby mezi pasažéry mohli být senioři či děti na školním výletu. Vzhledem k tomu, že předpokládáme návštěvu i zahraničních turistů, připravili jsme si výklad historie města Olomouce také v cizích jazycích. Myslím si, že i v globálním měřítku je Žánek unikátní služba a jsem moc rád, že se nám ji podařilo dotáhnout do konce,“ doplňuje s úsměvem Šimon Pelikán.

U pojmenování nového Ološlapu Šimon Pelikán neváhal. S Honzou Usnulem ho pojilo letité přátelství, které bylo nečekaně ukončeno Žánkovým hrdinským činem. V kritické situaci neváhal a pokusil se zachránit cizí život bez ohledu na ten svůj. „Myslím si, že kdyby tu Žánek mohl být s námi, líbilo by se mu, co jsme vytvořili. Věřím, že by byl v našem týmu po mém boku,“ uvádí Šimon Pelikán.

Ološlap II Žánek bude veřejnosti slavnostně odhalen v pátek 15. 11. v 17.00 na Dolním náměstí, kde mají Plavby Olomouc svůj tradiční Olopunč. Ološlap II Žánek vzniknul za podpory Olomouckého kraje, města Olomouce a dalších partnerů.

Plavby Olomouc představily další ze svých služeb
Plavby Olomouc představily další ze svých služeb
Plavby Olomouc představily další ze svých služeb


Poslední změna 14. 11. 2019 08:38:13