Peníze na rozvoj knihoven. Kraj je poslal i letos

02. 03. 2021

Bezmála třináct miliónů korun uvolnil Olomoucký kraj na podporu regionální funkce knihoven. Jde o peníze, za které i ty nejmenší knihovny v odlehlých obcích mohou nakupovat nové publikace, aby přilákaly čtenáře. Důležitá je také metodická pomoc pro pracovníky knihoven – například v podobě školení nebo setkání s odborníky z Vědecké knihovny v Olomouci.

 „Není vůbec jednoduché přilákat v dnešní době ke knihám mladé čtenáře. Knihovny, které to dovedou, si podporu zaslouží. Řada z nich navíc funguje jako místo, kde se, když je to možné, setkávají během zajímavých akcí lidé napříč generacemi,“  řekl hejtman Josef Suchánek.

Kromě Městské knihovny v Hranicích a Knihovny Vincence Priessnitze v Jeseníku získala finanční prostředky na rozvoj také Knihovna města Olomouce a knihovny v Lipníku nad Bečvou, Šumperku, Přerově a Prostějově.

Výkon regionálních funkcí koordinuje příslušná krajská knihovna. V Olomouckém kraji je to právě Vědecká knihovna v Olomouci. Pověřené instituce pak zajistí nejen metodickou a organizační pomoc, ale také další odborné služby pro 473 základních knihoven, které na území kraje zřizují města a obce.

„Stejně jako další kulturní instituce i knihovny zasáhla opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Teď dělají vše pro to, aby svoje služby mohly dál nabízet. Řada knihoven otevřela okénka, jejichž prostřednictvím si čtenáři půjčují knihy. Jde tak o jednu z mála částí kultury, která funguje navzdory současnému stavu,“ uvedl radní pro oblast kultury Jan Žůrek.

Knihovny se navíc i letos mohou ucházet o další finance hned ze dvou krajských dotačních programů, v nichž je zhruba šestnáct miliónů korun. Například díky programu obnovy drobného majetku mohou získat peníze na dovybavení.

Peníze na rozvoj knihoven. Kraj je poslal i letos


Poslední změna 03. 03. 2021 10:29:31