Památný den sokolstva

U příležitosti Památného dne sokolstva vyvěsilo hejtmanství Olomouckého kraje 8. října před svým sídlem vlajku České obce sokolské. Vzdalo tak poctu všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Od roku 2019 je tento den zařazen do kalendáře významných dnů České republiky.

Datum 8. října bylo zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941. V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci “Akce Sokol” zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Plných 93 % z nich do konce války zahynulo. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

Po celý den 8. října se v místech, kde působí sokolské jednoty, konají různé pietní akty a společenská setkání. Celý den zakončuje Večer sokolských světel. Tradiční sokolská vzpomínková akce má svíčkami puštěnými po vodní hladině připomenout osud konkrétního sokolského hrdiny, který obětoval život pro svou vlast.

Památný den sokolstva
Památný den sokolstva
Památný den sokolstva


Poslední změna 08. 10. 2020 10:15:33