Orkán v Jeseníkách prověřil krajské záchranáře

13. 06. 2019

Silný vítr a přívalové srážky, které způsobily rozvodnění menších toků na Jesenicku – takový byl námět cvičení Orkán 2019. S následky řádění živlů v podobě popadaných stromů, poničených střech, škod na infrastruktuře a výpadku dodávek elektrické energie se musely vypořádat všechny složky integrovaného záchranného systému (IZS) i krajského krizového řízení.

Cvičení, jejichž úkolem je prověřit připravenost záchranářů, pořádáme pravidelně. Vždy vybíráme zadání podle toho, co by v našem kraji opravdu mohlo v budoucnu hrozit. Jednotlivé složky IZS pak pilují koordinaci záchranných a likvidačních prací,“ řekla vedoucí krajského oddělení krizového řízení Alena Hložková.

Během třídenního cvičení u Mikulovic a Zlatých Hor si policisté, zdravotníci a hasiči společně s polskými kolegy z Opole vyzkoušeli záchranu osob z vodního toku, likvidaci následků silného větru, zřízení evakuačního střediska a také nouzové zásobování vodou. Nechyběla ani záchrana lidí z podzemních prostor či pátráním v terénu nebo stabilizace staticky narušených budov.

„Ukazuje se, že všechny složky IZS pracují jako tým a nehrají si na vlastním písečku. Navíc dokážou efektivně spolupracovat i s polskými kolegy. A to je pro všechny obyvatele regionu skvělá zpráva,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Cvičení prověřilo také spolupráci hejtmanství s městy a vesnicemi, zapojily se i některé státní organizace.

Fotogalerie zde.

 Orkán v Jeseníkách prověřil krajské záchranáře


Poslední změna 13. 06. 2019 11:29:36