Olomoucký kraj odmítl kanál Dunaj – Odra – Labe. Projekt by region poškodil

02. 12. 2020

Olomoucký kraj se postavil proti realizaci kanálu Dunaj – Odra – Labe. Na odmítavém stanovisku se během svého posledního jednání dohodli krajští radní. Obávají se, že by nová plavební cesta mohla region výrazně poškodit.

„Taková stavba by napáchala významné škody v krajině a na životním prostředí. Dalším důležitým  argumentem proti její realizaci je také to, že v podstatě nemá funkční a ekonomické opodstatnění,“ vysvětlil postoj Olomouckého kraje jeho hejtman Josef Suchánek.

Proti obří stavbě se už vloni postavila řada obcí. Kraj společně s nimi požaduje, aby se přípravy na realizaci projektu zastavily. V opačném případě dojde k zablokování rozvoje řady osídlených lokalit.

„Plán stavby říčního kanálu dokonce počítá s tím, že by plavební cesta vedla napříč některými obcemi. To je samozřejmě zcela nepřijatelné. Mimo jiné by stavba zabrala tisíce hektarů půdy a měla by negativní dopad na koloběh podzemních vod,“ upozornil na další rizika Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje.

Text odmítající popisovaný projekt bude v prosinci schvalovat krajské zastupitelstvo. Následně jej hejtmanství odešle přímo ministru dopravy a ministryni pro místní rozvoj.

Olomoucký kraj odmítl kanál Dunaj – Odra – Labe. Projekt by region poškodil     Ilustrační foto


Poslední změna 02. 12. 2020 15:21:36