Od socialismu k demokracii

Datum12. 11. 2019-29. 01. 2020
Místo konáníMuzeum Šumperk (Výstavní síň)
OrganizátorVlastivědné muzeum v Šumperku

U příležitosti 30. výročí sametové revoluce připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku velkou retrospektivní výstavu, která své návštěvníky provede obdobím posledních dvaceti let existence totalitního režimu s přihlédnutím k regionálnímu vývoji. Výstava se ve svém úvodu vrací k událostem roku 1968 a zejména srpnové okupaci, která ukončila tolik nadějné reformní období. V další části výstavy se návštěvník ocitne ve světě normalizačního Šumperka, kde budou přiblíženy strasti i radosti každodenního života. Nahlédne do socialistické domácnosti, projde se dobovou ulicí, doprovázen typickými zástupci různých profesních či zájmových skupin, před jeho očima se také promění starý Šumperk v město s tehdy moderní sídlištní zástavbou. Závěrečná část se již podrobněji věnuje průběhu sametové revoluce v roce 1989 a změnám, které městu Šumperk i regionu přinesla. Sledované období je bohatě prezentováno množstvím exponátů z muzejních sbírek, zlomové okamžiky jsou také dokumentovány nejen s pomocí fotografií, ale i dochovanými audiovizuálními záznamy.

Výstava, realizovaná s finanční podporou Olomouckého kraje, bude otevřena vernisáží v úterý 12. listopadu 201917 hodin ve Výstavní síni šumperského muzea a potrvá až do 29. ledna 2020.

Máte-li zájem o komentovanou prohlídku i s případným doprovodným programem, můžete se objednat prostřednictvím e-mailu michaela.kollerova@muzeum-sumperk.cz nebo na telefonním čísle 583 363 090.

Od socialismu k demokracii


Poslední změna 07. 11. 2019 11:13:01