Obce z regionu opět zabojují o titul Vesnice roku

25. 05. 2018

Jedenáctka obcí se letos chce stát Vesnicí roku Olomouckého kraje. Do soutěže, která je spojená s finančním darem od olomouckého hejtmanství, se přihlásily Babice, Bělotín, Bludov, Býškovice, Dobrochov, Hlásnice, Hlušovice, Lipová, Svésedlice, Šumvald a Troubky.

Vesnici roku hledáme hlavně proto, abychom ocenili ty obce, které se snaží tvrdě pracovat a jde jim o to, aby se v nich lidem dobře žilo. Často je to zásluha jednotlivců nebo malých skupin, které mohou být vzory pro ostatní,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Všechny přihlášené obce navštíví v termínu od 4. do 7. června hodnotitelská komise. Zajímat se bude například o realizované projekty nebo akce, které v místě probíhají.

Komisaři se zaměří také na občanskou vybavenost, inženýrské sítě a úsporu energií, péči o veřejná prostranství nebo připravované záměry a další oblasti veřejného života. Všichni přihlášení budou mít dvě hodiny na to, aby se komisi co nejlépe prezentovali,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pavel Šoltys.

Vítěze krajského kola letošního ročníku soutěže vyhlásí hejtman v pátek 15. června na tiskové konferenci v sídle kraje.

Hejtmanství soutěž dlouhodobě podporuje. Letos uvolnilo z rozpočtu 800 tisíc korun. Obce na prvním, druhém a třetím místě získají dar ve výši 200 tisíc. Dalším čtyřem vesnicím pak bude uděleno speciální finanční ocenění ve výši 50 tisíc korun.

Do celostátního kola postoupí za každý kraj jedna obec. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 15. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Vápenná - Vesnice Olomouckého kraje roku 2017


Poslední změna 07. 09. 2018 07:07:57