Někde pomohla elektrokola, jinde Josef Mánes. Kasteláni hodnotí uplynulou sezónu

25. 01. 2023

Po dvou covidových letech mohly vloni památky v regionu konečně rozjet naplno turistickou sezónu. Z pohledu hradu Helfštýn i zámků v Čechách pod Kosířem a v Úsově byl minulý rok úspěšný, což se odrazilo především na návštěvnosti. Do všech tří zmiňovaných míst investuje Olomoucký kraj prostřednictvím svých příspěvkových organizací.

„Konec proticovidových opatření se na návštěvnosti památek v celém Olomouckém kraji projevil velmi pozitivně. Věřím, že tento trend bude pokračovat a že kultura bude přitahovat stále více zájemců,“ uvedl radní Olomouckého kraje pro oblast kultury Jan Žůrek. Ten navíc zdůraznil, že rostoucí návštěvnost Helfštýna, Čech pod Kosířem i Úsova se vymyká celorepublikovému trendu, kdy zájem lidí o prohlídky hradů a zámků upadá. Kasteláni v Olomouckém kraji připravují pro své návštěvníky tradiční a oblíbené akce, navíc každoročně přicházejí s lákavými novinkami.     

Zámek v Úsově a jeho lovecko-lesnické muzeum vloni navštívilo více než 40 tisíc návštěvníků. „Samotné expozice zhlédlo 35 175 osob, čtyři tradiční akce pak přilákaly téměř pět tisíc lidí, což je oproti jiným letům velký úspěch,“ doplnila Marie Gronychová, ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku, které zámek spravuje.

O prázdninách mohly děti využít speciální prohlídkový okruh. Oblíbený úsovský Halloween minulý rok postrašil patnáct set návštěvníků.

Vloni jsme také zaznamenali nárůst hostů z řad cyklistů. Zřejmě to souvisí s rozvojem elektrokol, kdy i méně zdatní sportovci dojedou z oblíbeného Litovelského Pomoraví k nám do přilehlých kopečků,“ dodala úsovská kastelánka Eva Třísková.

Ani další památka, na jejímž provozu se kraj podílí, si na nezájem turistů nemohla stěžovat. Zámek v Čechách pod Kosířem přivítal více než 34 tisíc návštěvníků. Do přilehlého zámeckého parku pak vyrazilo odhadem 150 tisíc lidí. „Prohlídkové trasy se těšily značnému zájmu, na zámeckém okruhu návštěvníky lákala novinka v podobě zapůjčeného posledního velkého díla od Josefa Mánesa s názvem Utonulý,“ řekl Martin Váňa, kastelán kosířského zámku.

Rekordní návštěvnost měl vloni hrad Helfštýn, k němuž se vydalo 116 tisíc výletníků. O návštěvnicky úspěšné sezóně středověkého hradu se můžete dočíst zde.

Někde pomohla elektrokola, jinde Josef Mánes. Kasteláni hodnotí uplynulou sezónu


Poslední změna 25. 01. 2023 07:59:57