Mistři mají vlastní karetní soubor, podmalby zachycuje katalog. Oboje podpořil Olomoucký kraj

24. 03. 2023

Hned dvě zajímavé kulturní novinky obohatily ediční řadu Olomouckého kraje. Reprezentativní katalog lidových podmaleb na skle, nazvaný Ze svatého koutu světnic, pochází ze sbírek Muzea a galerie v Prostějově. Originálně řešený soubor karet zase oslavuje Mistry tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje. Hejtmanství oba projekty finančně podpořilo.

První publikace navazuje na výstavu Malované nebe – Restaurované podmalby na skle. Ta byla v prostějovském muzeu zahájena v roce 2021. „Nebýt paměťových institucí, upadly by podmalby stejně jako jejich tvůrci do zapomnění. Těší nás, že právě naše muzeum je prvním v Olomouckém kraji, které svou kolekci podmaleb zpracovalo do podoby, kterou teď předkládá veřejnosti,“ řekla Veronika Hrbáčková, ředitelka Muzea a galerie v Prostějově.

Díla by nebylo možné lidem představit bez předchozí trpělivé práce konzervátorky Olgy Kosíkové. Ta se o restaurování lidových podmaleb na sklo, kterým se věnuje přes tři desetiletí, rozpovídala ZDE.

Druhá publikace představuje formou karet v papírové složce osoby, kterým Olomoucký kraj od roku 2015 uděluje titul Mistr tradiční rukodělné výroby. Publikace vzdává hold výrobcům, kteří dlouhodobě a významnou měrou přispívají k uchování a rozvíjení lidových řemesel. Na jejím vzniku se podílelo Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu při Vlastivědném muzeu v Olomouci.

„Na deseti kartách se zájemci seznámí s medailonky, technologiemi a výrobky každého mistra. Jejich profesní zaměření jsou velice odlišná, ovšem všechny spojuje mistrovská úroveň provedení a důslednost v dodržování tradičních výrobních postupů,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Karty se dají s přibývajícími oceněnými do složky doplňovat. „Zatím poslední nositelkou je Bronislava Millá, která peče tradiční hanácké svatební koláče a která za svoje aktivity obdržela také Cenu za přínos v oblasti kultury za rok 2021. Nominace k udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje mohou podávat všichni občané a instituce sídlící v Olomouckém kraji prostřednictvím Regionálního pracoviště při Vlastivědném muzeu v Olomouci, a to do konce května daného roku,“ dodala jeho vedoucí Simona Pracná. Pravidla nominace a přehled všech dosavadních držitelů titulu naleznete na webu olkraj.cz v sekci Kultura.

Obě publikace jsou zájemcům k dispozici na pokladnách uvedených muzeí, získat je lze také v úředních hodinách na oddělení kultury Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Mistři mají vlastní karetní soubor, podmalby zachycuje katalog. Oboje podpořil Olomoucký kraj
Mistři mají vlastní karetní soubor, podmalby zachycuje katalog. Oboje podpořil Olomoucký kraj
Mistři mají vlastní karetní soubor, podmalby zachycuje katalog. Oboje podpořil Olomoucký kraj


Poslední změna 24. 03. 2023 12:43:49