Miliónové dary pro miliónové hasiče. Kraj jim přispěje na vybavení i výcvikové středisko

13. 02. 2023

Kromě horské služby, která od Olomouckého kraje dostane peníze na nové elektrocentrály, se moderního vybavení dočkají i hasiči. Hejtmanství jim přispěje na výcvikové středisko, obměnu komunikační sítě a hydraulické vyprošťovací nářadí. Jak dary pro horské záchranáře, tak i pro jejich kolegy z požárních stanic musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

„Celkem se jedná o tři finanční dary pro profesionální hasiče ve výši zhruba jedenáct a půl miliónu korun. Nejvíc peněz půjde na výcvikové středisko, kde se kromě profesionálních jednotek budou cvičit i jednotky dobrovolné,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Na modernizaci komunikační sítě Krize, kterou využívají hasiči i ostatní složky integrovaného záchranného systému, uvolní hejtmanství 985 tisíc korun. Stavbu zmiňovaného výcvikového střediska podpoří kraj osmi a půl miliónem korun a na uvedené vyprošťovací nářadí poskytne rovné dva milióny.

Fakt, že kraj pošle peníze profesionálním hasičům formou peněžitého daru, vychází ze zákona – ten totiž obcím i krajům znemožňuje dotovat složky, které spadají pod stát – což je právě případ hasičského záchranného sboru. Peněžité dary ale legislativa umožňuje. 

Středisko praktického výcviku vznikne v Hamrech. Hasičům umožní například trénink v dýchací technice a v podmínkách, které se nejvíce blíží reálným zásahům. Dosud musí hasiči cvičit na nevyhovujícím polygonu v Prostějově, který si postavili svépomocí v osmdesátých letech,“ zdůvodnil nezbytnost investice hejtman Suchánek.

O velmi vysoké vytíženosti hasičů v Olomouckém kraji svědčí aktuální statistiky. Vloni zasahovali téměř u osmi tisíc událostí. Zhruba každý osmý zásah jednotek se týkal požárů, nejčastějším důvodem k výjezdu byla pomoc při technických haváriích.

Miliónové dary pro miliónové hasiče. Kraj jim přispěje na vybavení i výcvikové středisko


Poslední změna 13. 02. 2023 12:06:23