Legionářské odpoledne v Muzeu silnic ve Vikýřovicích

Datum19. 09. 2020
Místo konáníMuzeum silnic ve Vikýřovicích
OrganizátorMuzeum silnic ve Vikýřovicích

Užijte si sobotní odpoledne plné zážitků a zajímavých informací v Muzeu silnic ve Vikýřovicích.

Tradiční akce je pořádána ve spolupráci s Československou obcí legionářskou. Hned na úvod bude zahájena výstava Československé legie 1914 – 1920. Jde o putovní výstavu, kterou připravila Československá obec legionářská v rámci projektu „Legie100“ jako jednu ze souboru mnoha dalších výstav připomínajících zásadní historické zásluhy československých legionářů. Výstava, instalovaná ve Velkém výstavním sále silničního muzea,  provede diváky poutavým příběhem československých legií od jejich vzniku v roce 1914 v Rusku a Francii až po završení anabáze ruských legionářů v roce 1920.

Mezi největší taháky muzejního odpoledne bude patřit prezentace unikátní repliky obrněného automobilu Austin typ 2. vyráběného od roku 1915  anglickou firmou Austin Motor Co.Ltd. z anglického Longbridge u Birminghamu pro někdejší carskou armádu. Autorem repliky je pan Ivan Dudáš, který se zabývá stavbou  filmových replik, hojně využívaných především při natáčení válečných filmů.  Věrnou repliku obrněnce postavil za rok, jiná tohoto typu v České republice neexistuje.

V rámci muzejního odpoledne je pro návštěvníky připraven i další program. Členové Čs. obce legionářské ze Šumperka a okolí mj. připomenou  místní legionáře a zajistí prohlídku vyprošťovacího tanku.  Např. děti a mládež si budou moci zastřílet ze vzduchovky, zaházet granátem na cíl a zahrát hru s hledáním indicií pro vyluštění tajenky pracovního listu, za splnění všech úkolů je pak čeká odměna. 

Mezi legionáře navíc zavítá prezident Masaryk. Pan František Hlavatý totiž opět připomene našeho prvního prezidenta, který byl ve velmi úzkém propojení s čs. legionáři.

Odpoledne v Muzeu silnic


Poslední změna 09. 09. 2020 09:50:22