Kupte si bílou pastelku a podpořte nevidomé

08. 10. 2021

Ve dnech 11. až 13. října proběhne 22. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Symbolická bílá pastelka připomíná bílou hůl, která není jen znakem slepoty, ale je hlavně symbolem aktivního a důstojného života nevidomých. Sbírka podpoří služby, díky nimž mohou nevidomí a těžce zrakově postižení vést co nejvíce plnohodnotný život.

V tyto dny můžete v ulicích Olomouce potkat dobrovolníky v bílých tričkách, kteří vás za příspěvek 30 Kč odmění bílou pastelkou (s bílou i barevnou tuhou). Je možno přispět také bezhotovostně prostřednictvím QR kódů umístěných přímo na kasičkách nebo na plakátech ke sbírce. Dobrovolníci budou vybaveni zapečetěnou kasičkou, jmenovkami s plnou mocí a na požádání předloží osvědčení o konání sbírky.

Výtěžek sbírky bude využit na služby pro zrakově postižené v celém Olomouckém kraji i mimo něj. Podpoří služby, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Vloni činil výtěžek sbírky v celé republice více než 1 milion korun.

Tyfloservis pomáhá již 30 let zrakově postiženým na cestě k samostatnosti např. nácvikem orientace s bílou holí, nácvikem jakýchkoli sebeobslužných dovedností, učí nevidomé číst a psát Braillovo bodové písmo a učí psát na klávesnici počítače bez zrakové kontroly.  Výuka probíhá ambulantně nebo u klienta v domácím prostředí. Častým důvodem návštěvy v Tyfloservisu je výběr vhodné optické pomůcky, pokud brýle nepostačují.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Olomouci nabízí zrakově postiženým širokou nabídku služeb a činností sociálně právním poradenstvím počínaje a volnočasovými aktivitami konče. Výtěžek sbírky bude využit mimo jiné i na výcvik vodicích psů, odstraňování orientačních a informačních bariér i při vydávání časopisů pro zrakově postižené.

Organizátoři děkují všem dárcům i dobrovolníkům. Více informací na www.bilapastelka.cz, www.tyfloservis.cz, www.sons.cz.

Kupte si bílou pastelku a podpořte nevidomé
Kupte si bílou pastelku a podpořte nevidomé


Poslední změna 08. 10. 2021 12:48:00