Kraj spouští další vlnu kotlíkových dotací. Zaměří se na nízkopříjmové domácnosti

10. 05. 2022

Už čtvrtou vlnu kotlíkových dotací spustil 10. května Olomoucký kraj. Program má k rozdělení 245 miliónů korun a obsahuje také několik novinek – zaměřuje se například na nízkopříjmové domácnosti a omezuje dotace na plynové kotle.

„Žadatelé si mohou v rámci kotlíkových dotací pořídit tepelné čerpadlo, kotel na biomasu a také plynový kondenzační kotel. U plynových kotlů došlo k zásadní změně, kdy finanční prostředky můžeme garantovat pouze v případě, že žadatel má už výměnu kotle hotovou nebo má do 30. dubna 2022 vystavenou závaznou objednávku,“ uvedla Zdeňka Dvořáková Kocourková, radní Olomouckého kraje pro oblast investic, evropských projektů, transparence, IT a Smart regionu.

Kotlíkové dotace letos cílí na nízkopříjmové domácnosti. Počítají se mezi ně ty, kde čistý příjem na jednoho člena rodiny vloni nepřekročil 170 900 korun. Dotace mohou lidé čerpat na výměnu kotle na pevná paliva, který nesplňuje třetí až pátou emisní třídu.

„U některých členů domácností ověřovat výši příjmů nebudeme. Jedná se například o domácnosti složené čistě z osob, které pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, ale i o domácnosti čerpající příspěvky či doplatek na bydlení,“ dodala Dvořáková Kocourková.

Na výměnu plynového kondenzačního kotle mohou žadatelé získat maximální výši dotace v částce 100 tisíc korun, u kotlů na biomasu 130 tisíc korun a na teplená čerpadla ještě o 50 tisíc korun více. O peníze mohou požádat i ty domácnosti, které už mají od letošního 1. ledna kotel vyměněn.

Podání žádostí bude probíhat stejně, jako tomu bylo v minulé vlně prostřednictvím elektronického formuláře, který je spolu s dotačním programem a dalšími vzory potřebných dokumentů dostupný na webu kraje www.olkraj.cz. V průběhu května a června bude Olomoucký kraj ve vybraných městech pořádat už tradiční informační semináře.

Kraj spouští další vlnu kotlíkových dotací. Zaměří se na nízkopříjmové domácnosti
Soubor typu pdfPozvánka - semináře k DP Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji IV.(680,3 kB)stáhnout


Poslední změna 10. 05. 2022 07:46:44