Kraj poslal na Ukrajinu dvě stovky nemocničních lůžek

18. 07. 2023

Koncem minulého roku obměňovaly nemocnice v Prostějově, v Přerově a ve Šternberku lůžka pro své pacienty. Aby nezůstaly bez využití, rozhodl se kraj poslat postele do Rovenské oblasti, v jehož okolí žije početná česká menšina a se kterou hejtmanství úzce spolupracuje. Prvních čtyřicet lůžek dorazilo už v dubnu, nyní jich však pacientům na Ukrajině slouží dvě stě.

„Nejedná se o první hmotnou podporu z naší strany. Loni v červnu jsme na Ukrajinu poslali vyřazenou sanitku z vozového parku zdravotnické záchranné služby. Zástupci Rovenské oblasti nám poté přednesli návrh o rozšíření vzájemné spolupráce, se kterým jsme, po rozhodnutí radou, souhlasili,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

S humanitární pomocí začalo jako jedno z prvních město Uničov, které dodávalo léky, zdravotnický materiál, trvanlivé potraviny a hygienické potřeby téměř ihned po propuknutí války na Ukrajině. Právě k Uničovu, a posléze také ke Kojetínu, se přidal Olomoucký kraj se sanitkou a nyní s velkým počtem lůžek.

„O postele byl ihned na Ukrajině velký zájem, jednání se však protahovala kvůli komplikované situaci na Ukrajině z hlediska přepravy. Nakonec jsme se dohodli, že přepravu lůžek od nás do Rovenské oblasti zajistí zástupci Ukrajiny. Tato varianta se ukázala jako nejjednodušší a nejméně riziková. Jsem rád, že vyřazená lůžka, kterým hrozila fyzická likvidace, mohou ještě dobře posloužit v ukrajinských nemocnicích,“ dodal Dalibor Horák, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Kraj poslal na Ukrajinu dvě stovky nemocničních lůžek
Kraj poslal na Ukrajinu dvě stovky nemocničních lůžek
Kraj poslal na Ukrajinu dvě stovky nemocničních lůžek


Poslední změna 18. 07. 2023 14:52:35