Kotlíkové dotace budou v Olomouckém kraji pokračovat i v roce 2022. Cílem je motivovat majitele domů k výměně starých kotlů

30. 12. 2021

Od září 2022 začne ze zákona platit zákaz vytápět rodinné domy starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. Proto bude v rámci kotlíkových dotací podporována výměna kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy v rodinných a bytových domech a nově i v rekreačních objektech. Výměna může být realizována od 1. ledna 2021 a žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti, ve které dochází k výměně kotle.

„Kotlíkové dotace realizované krajem se v nové výzvě zaměří na nízkopříjmové domácnosti, což jsou domácnosti, kde jeden člen v roce 2020 vydělal maximálně 170 900 Kč čistého příjmu, nebo domácnosti složené ze seniorů, kteří pobírají starobní důchod či z osob pobírajících invalidní důchod 3. stupně. Těmto žadatelům pokryje nová kotlíková dotace až 95 % nákladů na výměnu kotle. Pokud si nebudete vědět rady, zda právě vy máte na dotaci nárok, neváhejte se obrátit na pracovníky kraje, kteří nabízí odborné poradenství,“ vysvětluje Zdeňka Dvořáková Kocourková, radní Olomouckého kraje odpovědná za oblast investic a evropských projektů. 

V této souvislosti je na webu Olomouckého kraje spuštěn příjem žádostí do zásobníku zájemců o kotlíkovou dotaci splňujících podmínku tzv. nízkopříjmové domácnosti. Příjem žádostí do zásobníku zájemců o kotlíkovou dotaci bude probíhat minimálně do dubna 2022.

Zápisem do zásobníku v podstatě odpadnou komplikace, které se doposud vázaly k podání žádosti o poskytnutí dotace. Rychlost zaevidování žádosti nebude rozhodovat o tom, jestli bude žádost podpořena nebo ne. Ten, kdo svůj úmysl vyměnit nevyhovující kotel na pevná paliva s přispěním dotace bude deklarovat zápisem do zásobníku, bude mít jistotu, že na jeho žádost získá Olomoucký kraj finanční prostředky. Pokud po vyhlášení dotačního programu Olomouckým krajem zájemce podá žádost a splní všechny podmínky, bude jeho žádost podpořena.

Olomoucký kraj doposud realizoval tři dotační programy, v rámci kterých bylo provedeno a proplaceno 5 181 výměn kotlů s celkovou výší podpory 570 miliónů korun.

Bližší informace k nastavení kotlíkových dotací v roce 2022 naleznete na www.olkraj.cz/kotlikovedotace

Kotlíkové dotace budou v Olomouckém kraji pokračovat i v roce 2022. Cílem je motivovat majitele domů k výměně starých kotlů


Poslední změna 31. 12. 2021 11:21:29