Kočárky našich babiček a prababiček ze sbírky Jarmily Fichtnerové

Datum12. 05.-29. 08. 2020
Místo konáníMuzeum silnic ve Vikýřovicích
OrganizátorMuzeum silnic ve Vikýřovicích

Do časů našich babiček a prababiček zavede návštěvníky Muzea  silnic ve Vikýřovicích výstava historických kočárků, která bude ke zhlédnutí ve Velkém výstavním sále až do 29. srpna 2020. Na desítkách unikátních exponátů regionální sběratelky Jarmily Fichtnerové je možno sledovat historický vývoj „dětských vozítek“, přičemž  nejstarší vystavený kočárek pochází z roku 1880, ty  nejmladší jsou pak z  80. let 20. století.

Návštěvníci výstavy  uvidí nejen známé „osmipéráky“, „kukaně“ nebo „labutí křídla“, ve kterých se možná ještě vozili oni sami, případně jejich rodiče nebo prarodiče. K těm nejkrásnějším a nejzdobnějším  určitě patří promenádní hluboké kočárky na vysokých kolech, s  polohovacími koženými nebo textilními střechami bohatě zdobenými záclonkami. Unikáty jsou také kočárky aerodynamického  tvaru, napodobující automobily z 30. let 20. století.  

Chronologicky řazené exponáty doplněné dobovými fotografiemi názorně ukazují, jak probíhal vývoj dětských kočárků. Dnešní  oblíbené trojkolky tak mohou mít svůj vzor v trojkolkách z konce 19. století. Kočárky na vysokých kolech, v 1. čtvrtině 20. století vystřídané skříňkovými kočárky na nízkých  podvozcích, se do módy opět vrátily v 70. letech 20. století, důvodem byla narůstající doprava a především výfukové plyny automobilů. Rozložité „kukaně“ byly prostorným místem nejen pro miminka, ale také pro přehlídku ozdobných zavinovaček, peřinek, zimních kožešinových  pytlů apod. Koženkové Liberty s postranními průhlednými okénky z počátku 80. let  20. století měly dítěti poskytnout  rozhled a možná i maminkám větší možnost pochlubit se svojí ratolestí. 

Část výstavy tvoří kočárky na hraní, tzv. loutkové kočárky, kopírující vývoj hlubokých a sportovních kočárků. Loutkové se jim říkalo proto, že holčičky v nich vozily loutky – panenky. I těch je  vystavena celá řada, nejstarší je z počátku 20. století, k vidění jsou ale také např. „bárbíny“.

Kočárky našich babiček a prababiček ze sbírky Jarmily Fichtnerové


Poslední změna 19. 05. 2020 10:42:00